Laušević traži manju kaznu

Advokati glumca Žarka Lauševića podneli su Vrhovnom sudu Srbije zahtev za ublažavanje trinaestogodišnje zatvorske kazne. Lauševiću preostalo da odsluži još osam i po godina zbog dvostrukog ubistva u Podgorici.

Pravni zastupnici glumca Žarka Lauševića podneli su Vrhovnom sudu Srbije zahtev za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina na koju je osuđen zbog dvostrukog ubistva.

Do izricanja prvostepene presude Laušević je proveo četiri i po godine, tako da mu, prema optužnici preostaje da odsluži još osam i po godina.

Lauševićevi advokati predložili su Trećem opštinskom sudu u Beogradu da ukine međunarodnu poternicu koja je za Lauševićem raspisana 2002. godine radi izvršenja zatvorske kazne.

Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića.

U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak koji nikoga nije pogodio.

(Ne)izvesna deportacija Lauševića u Srbiju

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je Tanjugu da ministarstvo čeka odluke kako domaćih sudova o podnetim zahtevima, tako i američkog suda koji treba da donese odluku o eventualnoj deportaciji Lauševića u Srbiju, pošto nije uhapšen po međunarodnoj poternici, već zato što nije imao odgovarajuće papire za boravak u SAD.

Tek po prijemu sudskih odluka Ministarstvo će odlučiti o daljim koracima u slučaju Laušević, naveo je državni sekretar i dodao da bi prema raspoloživim informacijama, američki sud do 10. avgusta trebalo da donese odluku o Lauševićevom pitanju.

"Tu postoje dva moguća pravca - jedan je da se donese odluka o deportaciji i da se Laušević deportuje u Srbiju, a drugi je da mu se omogući da produži boravak u Americi, kada bi se taj postupak završio. Onda bi se otvorio postupak za ekstradiciju, odnosno po zakonu za njegovo izručenje u odnosu na krivično delo koje je učinio", ukazao je Homen.

Ističući da je u ovom trenutku još rano govoriti o sledećim koracima, Homen je naglasio da u ovom slučaju nije reč o kriminalu i da se ne radi o kriminalcu, ali da zakon mora biti isti za sve.

Laušević je bio u zatvoru u Spužu, iz kojeg je pušten posle četiri godine i sedam meseci, kada mu je u Podgorici izrečena prva presuda kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane.

Tu presudu izreklo je sudsko veće kojem je predsedavala sudija Svetlana Vujanović.

Laušević je 1999. godine otišao u SAD, ali je u ponovljenom procesu osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva, da bi u žalbenom postupku Vrhovni sud Crne Gore tu presudu preinačio na 13 godina, 2001. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво