Laušević odbio pomoć srpskog konzulata

Generalni konzul Srbije u Njujorku Branko Radošević rekao da glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom meseca privela pod optužbom da nezakonito boravi u toj zemlji, nije prihvatio ponuđenu pomoć Konzulata.

Glumac Žarko Laušević, koga je imigraciona policija SAD početkom meseca privela pod optužbom da nezakonito boravi u toj zemlji, nije prihvatio ponuđenu pomoć srpskog konzulata u Njujorku, rekao je Tanjugu generalni konzul Branko Radošević.

"Ponudili smo svaku pomoć i nameravali smo i da ga posetimo, ali je Luašević to odbio. Bili smo u kontaktu i sa njegovom porodicom koja nam je saopštila da je angažovala advokata i da bi, prema njegovom savetu, bilo poželjno da se konzulat ni na koji način nemeša u ceo slučaj", rekao je Radošević.

Konzul kaže da nema informaciju kada bi Laušević trebalo da se pojavi pred američkim emigracionim vlastima.

Suzan Istvud, iz Kancelarije za medije Upravnog organa za nadzor nad imigracionim pitanjima SAD saopštila je juče da će taj organ danas odlučivati o eventualnoj deportaciji Lauševića.

Prema Radoševićevim rečima, srpski konzulat u Njujorku je svakodnevno iz gotovo celog sveta zasut pozivima Lauševićevih prijatelja koji pokušvaju da nešto saznaju ili mu makar prenesu pozdrave.

Radošević veruje da će Laušević na osnovu faktičkog stanja, braka sa američkom građankom, zahtevati da mu se odobri stalni boravak u SAD i pretpostavlja da je to, kako je rekao, najverovatnije razlog zbog kojeg on i njegova porodica ne žele pomoć srpskog konzulata.

"U slučaju Lauševića postupili smo kao i u svim drugim slučajevima kada se neko od naših građana nađe u nevolji. Ponudili smo pomoć, ona nije prihvaćena, ali smo mi, ipak, rekli da im stojimo na raspolaganju", rekao je Radošević napomenuvši da je o svemu službeno upoznao i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Američke emigracione vlasti su protiv Lauševića podnele specifičnu vrstu optužnice ili "poziv da se predstavi" na osnovu koje, kako se navodi, nadzorni organ u Menhetnu treba da utvrdi opravdanost njegovog privođenja.

Nadzorni organ treba da utvrdi da li ima osnova za udaljavanje Lauševića i, ako ima, da li se na njega odnosi neki od osnova za izuzeće od toga. Od moguće deportacije, Lauševića bi mogao da "spase" azil, a postoji i mogućnost da podnese aplikaciju za stalni boravak u Americi.

Ministarstvo pravde nije podnelo zahtev za ekstradiciju

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodna Homen izjavio je da će to Ministarstvo "sa posebnom obazrivošću razmotriti eventualno podnošenje zahteva za ekstradiciju Lauševića, imajući u vidu složenost slučaja i samu njegovu bezbednost".

"Ministarstvo pravde Srbije nije podnelo zahtev za ekstradiciju Lauševića, jer taj postupak može da traje i više godina, pa se čeka odluka američkih vlasti o njegovoj eventualnoj deportaciji ili dobijanju azila", rekao je Homen Tanjugu.

Objasnio je da se protiv Lauševića vodi postupak pred imigracionim vlastima SAD, jer je u toj zemlji bio bez boravišne dozvole i taj postupak, kako je rekao, nema veze sa poternicom koju je Srbija raspisala za njim, niti sa krivičnim delom za koja je osuđen.

U slučaju pozitivne odluke imigracionih vlasti za Lauševića, tužilac neće imati pravo žalbe van upravnog postupka.

Za Lauševićem je 2002. godine raspisana međunarodna poternica radi dosluženja zatvorske kazne od osam i po godina zbog dvostrukog ubistva.

Laušević je u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (21) i ranio Andriju Kažića.

U međuvremenu, sestre ubijenog Vučinića, Slavica Vučinić i Slavka Janošević, uputile su pismo srpskoj javnosti u kome kažu da bi "pomilovanje Lauševića bilo amnestiranje od zločina za koji je on pravosnažno osuđen".

Vučinićeva i Janoševićeva negiraju navode o krvnoj osveti i kažu da u prilog tome govori činjenica da je od tragičnog događaja prošlo 16 godina i da je tokom tih godina neko, ako je želeo, mogao imati osvetu. Za sve to vreme dostupni su Žarkova deca, porodica njegovog brata Branimira, njihova sestra, a u jednom trenutku i sam Žarko, pa im se, kažu, ništa nije dogodilo.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво