"Kraba" (pr)overava recepte

Posle hapšenja direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, istraga u još nekim farmaceutskim kućama. Uhapšena i menadžer farmaceutske kompanije "Astra zeneka" Ana Matović. Ministar Dačić kaže da postoje sumnje o postojanju fondova za podmićivanje ljudi u zdravstvu.

U nastavku akcije "Kraba" pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala lišili su slobode produkt-menadžera farmaceutske kompanije "Astra zeneka" Anu Matović, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Matovićeva je osumnjičena da je izvršila krivično delo primanje mita pomaganjem i određeno joj je policijsko zadržavanje od 48 sati. Dačić je rekao ida je u toku istraga u još nekim od farmaceutskih kuća, kako bi se utvrdilo da li su i one umešane u podmićivanje lekara sa Instituta za onkologiju.

On je rekao i da su policije nekoliko stranih država kontaktirale srpske kolege povodom istrage u farmaceutskim kućama, dodajući da se radi o međusobnoj razmeni podataka u vezi sa podmićivanjem zdravstenih radnika.

Policija je juče uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja mita u iznosu oko milion evra.

Policija, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, proverava i da li su neki lekovi, kako bi se prodavali u većim količinama, prepisivani u većoj meri nego što je potrebno, odnosno da li su im proširivane indikacije.

Dačić je rekao da postoje sumnje da su u pojedinim farmaceutskim kućama postojali fondovi namenjeni lekarima kako bi prepisivali određene lekove.

On je naveo da je policija do određenih podataka u akciji "Kraba", koja je trajala 14 meseci, došla putem elektronskog nadzora telefonskih razgovora, dodajući da će sve što se tu čulo biti dodatno provereno.

RZZO učestvovao u istrazi

Povodom hapšenja direktora Instituta za onkologiju Nenada Borojevića, direktorka Republičkikog zavoda za zdravstveno osiguranje rekla je da je Zavod upoznat sa činjenicom da se već neko vreme vodi istraga protiv nekoliko lekara, ali da nisu znali kojih.

"RZZO je učestvovao u istrazi tako što je svu raspoloživu dokumentaciju iz te materije dao policiji na uvid, ali se pri tom nije znalo o kakvom se konkretnom krivičnom delu radi, tako da ne možemo dati neke preciznije informacije", navela je Vukajlovićeva.

Ona je istakla da "po pitanju liste lekova i indikacija koje su propisane na toj listi, građani mogu biti sigurni i mirni u smislu da su indikacije propisane za lekove u skladu sa evropskim standardima".

Vukajlovićeva je dodala da, ako je u pitanju preporučivanje lekova van liste lekova ili za indikacije koje se ne nalaze na listi lekova, onda građani treba da budu oprezni i treba da traže da im se svaka takva preporuka da napismeno.

Govoreći o povezanosti farmaceutskih firmi i lekara, Vukajlovićeva je rekla da ta povezanost postoji svuda u svetu i da je reč o dobro osmišljenom marketinškom načinu da se izvrši uticaj u plasmanu određenih proizvoda na tržište.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo inspekcijski nadzor

Ministar Tomica Milosavljević izjavio je da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo inspekcijski nadzor u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i vanrednu proveru kvaliteta stručnog rada u toj ustanovi.

Njihov izveštaj, prema rečima ministra, očekuje se u najskorijem roku.

"Onaj ko je prekršio zakon, treba da odgovara po zakonu i po procedurama koje su predviđene propisima. Nije dobro kad se unapred, kao danas u medijima licitira sa tvrdnjama, da su davane dvostruke ili trostruke doze citostatika i da su time ubijana deca", naveo je ministar zdravlja i rekao je  da su takve tvrdnje senzacionalističke i neosnovane.

"Meni to prosto deluje neverovatno... Da je tako nešto moguće. Da je bilo koji zdravstveni radnik svom pacijentu da veću dozu da bi došao do finansijske koristi", rekao je Milosavljević.

Sa proverom rada ove ustanove slaže se i stručni kolegijum Instituta za onkologiju i radiologiju. Za njih je važno da se  dileme u javnosti o radu zaposlenih u Institutu argumentovano i na najbolji način otklone.

Što se tiče privedenih, reč je o osobama koje su, po osnovu svoje funkcije i stručnog i profesionalnog angažovanja, više godina učestvovali u uspešnom stvaranju i reprezentovanju visokog nivoa onkologije u Institutu, u Srbiji i inostranstvu, što je potvrđeno od strane brojnih autoriteta izvan naše ustanove i Srbije", navedeno je u saopštenju Instituta.  

"Povodom navedenih razloga za privođenje, smatramo da niko svojom funkcijom i položajem u zdravstvenom sistemu ne može biti izuzet od preispitivanja regularnosti svoga rada i stoga apelujemo da u interesu dalje istrage, u ovom trenutku, svako obavlja svoj deo posla, a pravosuđu treba da prepustimo da objektivno i efikasno sagleda i procesuira započeti postupak", navodi se u saopštenju.

Svi zaposleni u Institutu, navedeno je u saopštenju, uložiće maksimalan napor da i dalje, na najbolji mogući način, svojim radom obezbede sve potrebne uslove za lečenje pacijenata u skladu sa važećim standardima i protokolima.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво