Читај ми!

Bivšem inspektoru SBPOK-a dve godine zatvora

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je suspendovanog inspektora SBPOK-a Božidara Stolića na kaznu zatvora od dve godine, zbog optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Božidar Stolić je osuđen za krivično delo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Drugooptuženi Filip Golubović osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana i dva meseca, jer je Stolića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Sud je Stoliću, takođe, izrekao i meru bezbednosti zabrane rada u MUP-u u trajanju od pet godina, kao i meru oduzimanja jednog mobilnog telefona i novca koji mu je Golubović dao.

Sudsko veće je Golubovića i Stolića oslobodilo optužbi za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, navodeći da nema dokaza da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe.

Prilikom izricanja presude, postupajući sudija je rekao da je od olakšavajućih okolnosti za Stolića cenio da je otac dvoje maloletne dece, te da nije ranije osuđivan.

Od otežavajućih okolnosti cenio da je da je počinio krivično delo u produženom trajanju i da je kao policajac narušio poverenje građana u policiju.

Od olakšavajućih okolnosti za Golubovića, sud je cenio i njegovu mladost i držanje na sudu.

Stoliću je, takođe, u kaznu zatvora uračunato vreme provedeno u pritvoru od dva meseca.

Kakvi su navodi optužnice 

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interpolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama za Srđanom Jezdimirom, Marinom Golubović i Jelicom Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Božidar Stolić je bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca.

Ponovo je uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu Stolić, kao i Slađan Konstantinović i pripadnika BIA M. K. tereti se da su pokušali da prinudom preuzmu ugostiteljski objekat od jednog Požarevljanina.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи