Čitaj mi!

Nesreća u rudniku "Soko" – osam rudara stradalo, 21 povređen

Osam rudara je stradalo, dok je 21 povređen u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje. Saopštena su imena poginulih. Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je da u rudniku nije došlo do eksplozije, već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Subota Dan žalosti u Aleksincu i Trgovištu.

Subota Dan žalosti u Trgovištu

Povodom nesreće u rudniku ''Soko'', na teritoriji opštine Trgovište subota 2. april proglašena je za dan žalosti.

Među nastradalima u rudniku je i meštanin opštine Trgovište, iz sela Radovnica, Branislav Zlatanović.

Predsednica opštine Trgovište Miljana Stojanović Zlatković kaže da je duboko potresla vest o nastradalim rudarima i izražava najdublje saučešće porodicama svih nastradalih.

Zlatkovićeva je takođe istakla da će se lokalna samouprava opštine Trgovište maksimalno angažovati i pomoći porodici nastradalog rudara Branislava Zlatanovića.

Izveštaji Lidije Georgijev, Dejana Tasića i Jelene Marinović

Saučešća iz regiona povodom pogibije rudara

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i hrvatski član Željko Komšić kao i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani uputili su telegrame saučešća povodom tragične nesreće u rudniku Soko.

Sedamnaest rudara zadržano na bolničkom lečenju

Sedamanest rudara iz rudnika "Soko", koji su smešteni u aleksinačku bolnicu, u stabilnom su stanju i van životne opasnosti. Najmlađi rudar ima 21 godinu.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je u toj bolnici pregledan 21 povređeni rudar.

„Dvojica su upućena na dalja ispitivanja u niški Klinički centar, a dvojica su puštena na kućno lečenje", rekao je Vidić.

Prema rečim Vidića, jedan od upućenih u Niš ima simptome udisanja gasa, dok je drugi poslat na skener glave i pregled kod neurologa kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Od 17 rudara koji su zadržani u aleksinačkoj bolnici, dvojica imaju prelom lakta za koji neće biti potreba operacija, dok je kod ostalih reč o lakšim nagnječenjima i udisanju gasa.

Završen je prvi deo istrage – nije bilo eksplozije, rudari su se ugušili od velike količine metana.

Izveštaji Dejana Tasića i Jelene Marinović

U Aleksincu subota Dan žalosti

Zbog nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko", u kojoj je poginulo osam rudara, od kojih su šest iz Aleksinca, u toj opštini je proglašen Dan žalosti.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme Dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti.

Dan žalosti u sprotskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova.

Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Opširnije Kraće

Mihajlović: Nije bilo eksplozije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović saopštila je da u rudniku "Soko" nije došlo do eksplozije, već da su se stradali rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

"Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika 'Soko'. Jutros u 4.10 su se ugušili. Dakle, nije bilo nikakve eksplozije ni ničega drugog nije bilo, jednostavno porast metana je bio tako visok da su se ugušili", rekla je ministarka.

Izrazila je saučešće porodicama stradalih rudara.

"Tela su sada na putu za Niš da se izvrši obdukcija. Istražni organi rade svoj posao – to i policija i inspekcije i svi koji su potrebni. Verujem da ćemo uskoro imati jasno i napismeno uzroke ovog dešavanja", navodi Mihajlovićeva.

Ističe da je to metanski rudnik, kao i da ima svu potrebnu opremu i monitoring.

"Imamo apsolutno sve što se dešavalo, svaki sekund u rudniku snimljeno i još jednom potvrđujemo da nije bilo eksplozije", dodala je ona.

Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari "Resavice" pomoći svojim kolegama.

"Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni", poručila je Mihajlovićeva.

Dva rudara koja su zbrinuta u UKC u Nišu nisu životno ugrožena

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu su zbrinuta dva rudara jer imaju teže povrede ali, na sreću, nisu životno ugroženi.

Doktor Dragan Dimić rekao je da su od trenutka kada su čuli da se dogodila nesreća mobilisali  kompletne ekipe koje su predviđene za takve situacije.

"Od početka smo spremni da primimo pacijenata koliko bude moralo. Do sada smo, na sreću primili, samo dva. Oni nemaju ortopedske povrede. U pitanju je trovanje metanom i drugim gasovima. Zbrinuti su na endokrinologiji gde se inače zbrinjavaju toksikološki pacijenti", naveo je Dimić.

Prema njegovim rečima u kontaktu su sa kolegama iz drugih bolnica gde se nalaze povređeni rudari i nemaju najave da će još nekog poslati u Niš, ali su spremni za eventualni dolazak još nekoga.

Šestorica stradalih rudara iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Sokobanje

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže za RTS da se, nažalost, ponovo u tom mestu dogodila tragedija. Izražavam saučešće svim porodicama nastradalih rudara, poručuje Radičević.

U nesreći je poginulo osam rudara – šestorica su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

"Trenutno u jami se nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koja je formirana od strane uprave rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće i očekujemo ubrzo da iznesu tela nastradalih rudara", naveo je Radičević.

Ukazao je i da je 18 rudara na bolničkom lečenju, kao i da niko nije životno ugrožen.

Predsednik opštine Soko Banja Miodrag Nikolić rekao je za RTS da je ovo zaista velika tragedija i za Aleksinac, ali i za Soko Banju.

Ističe da je poslednjih godina mnogo uloženo u poboljšanje bezbednosnih uslova.

"Prosto protiv prirode ne možete, istraga će pokazati da li je to tako... Gubitke ovih mladih ljudi i njuhovih porodica neće moći niko da nadoknadi, ali opštine Soko Banja i Aleksinac, rudnik i ministarstvo su tu da izađu u susret i pomognu i deci tih rudara i svi smo tu na raspolaganju", dodaje Nikolić.

Vučić: Nema reči utehe u ovakvoj tragediji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodicama rudara stradalih u nesreći u rudniku uglja "Soko".

"Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, uporne, čvrste i nepokolebljive. Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad oduvek predstavljali samu srž i okosnicu celokupnog razvoja naše zemlje i zato Srbija danas posebno žali zbog gubitka njihovih života, jer nema reči utehe u ovakvoj tragediji", naveo je Vučić.

U bolnicu u Aleksincu primljeno 20 rudara

U bolnicu u Aleksincu je primljeno 20 rudara, a direktor te zdravstvene ustanove Goran Vidić kaže da su svi u stabilnom stanju, dok je da troje teže povređeno i nema životno ugroženih.

"Svi su zadržani na lečenju, i oni sa lakšim povredama su zadržani na opservaciji zbog eventualne dalje dijagnostike i praćenja stanja da ne bi došlo do pogoršanja. Neki od povređenih udahnuli su i veću količinu gasa. Jedan povređeni je transportovan u Niš radi dalje dijagnostike, a 19 povređenih rudara je ostalo kod nas", rekao je Vidić.

U Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu spremni su da prime sve povređene i lekari svih specijalnosti već se nalaze u Urgentnom centru.

Ispred bolnice u Aleksincu od ranog jutra se okupljaju članovi porodica, kolege i prijatelji povređenih rudara.

Članovi porodica povređenih rudara kažu da su oni bili u trećoj smeni da su ih posetili u aleksinačkoj bolnici, kao i da nisu teško povređeni.

Kako kažu uvek se pazi u rudniku, ali se nesreće događaju, jer su navode, u pitanju  sekunde.

Izveštaj Jelene Marinović

Akcija spasavanja završena

Kako dopisnica RTS-a nezvanično saznaje, akcija spasavanja rudara je završena.

Većina povređenih rudara prebačena je u bolnicu u Alkesincu, a dvoje njih u UKC Niš. 

U krug rudnika stigle su i ekipe pogrebnih preduzeća, pa su verovatno i tela stradalih rudara izvučena.

U smeni je bilo četrdesetak rudara.

Izveštaj Lidije Georgijev

Mihajlović: Ovo je težak trenutak za sve

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

"Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je Mihajlovićeva. 

Rukovodstvo saopštilo imena stradalih rudara

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić saopštio je imena poginulih rudara. Izrazio je saučešće porodicama stradalih.

"Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu", rekao je Spasić.

Naveo je da je 18 rudara povređeno i da niko nije životno ugrožen.

Zarobljeno još dvadesetak rudara

Kako javlja reporter RTS-a, u rudniku je zarobljeno još dvadesetak rudara.

U Nišu zbrinuta dva rudara; dr Perišić: Imamo najavu dolaska 20 do 30 rudara

Direktor UKC Niš doktor Zoran Perišić kaže za RTS da su za sada u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuta dvojica rudara, oba sa povredama grudnog koša.

"Imamo najavu dolaska jedne veće grupe – između 20 i 30 povređenih rudara, tako da će oni biti svi pregledani i vrlo verovatno zbrinuti u Kliničkom centru. Svi će dobiti najbolju medicinsku negu, u to ne treba sumnjati", dodaje doktor.

Ističe da imaju kapacitete i da su sve službe spremne.

Uključenje direktora UKC Niš doktora Zorana Perišića

U smeni bilo 49 rudara, 18 zbrinuto u Opštoj bolnici u Aleksincu

Direktor Opšte bolnice u Aleksinac doktor Goran Vidić kaže za RTS da su četiri ekipe Doma zdravlja Aleksinac na terenu, ako i ekipe iz Zaječara i Knjaževca koje su uključene.

Navodi da je u Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto 18 povređenih rudara – 15 sa lakim povredama, dvojica sa povredama lakta i jedan sa serijskim prelomom pet rebara, ali da je i on van životne opasnosti.

"Svi pacijenti koji nisu hitni i operacije koje su planirane su otkazani, pacijenti su pušteni, mobilisali smo i ostala odeljenja u zgradi. U ovom trenutku mi nemamo problem sa kapacitetima", dodaje doktor.

Ističe da su u kontaktu sa upravom rudnika i da je 49 rudara bilo u smeni.

"Teška je situacija ovde, tu je i rodbina, ljudi su uznemireni. Nama nije nažalost prva nesreća. Aleksinac i okolina su poznati po tome, to se sada ponovilo", navodi Vidić.

Uključenje direktora Opšte bolnice u Aleksincu doktora Gorana Vidića

Osam rudara poginulo, oko 20 povređeno

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović kaže za RTS da je nesreća velika i da je, prema prvim informacijama, poginulo osam rudara, a da je oko 20 njih povređeno.

Ističe da su uglavnom u pitanju lakše povrede.

"Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, pa i mi, deo se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac. Za sada imamo dovoljno kapaciteta", dodaje Živadinović.

Navodi da nema informacije koliko je još zarobljenih rudara. 

Kaže i da se radi o aleksinačkoj smeni, tako da je većina rudara iz Aleksinca. 

Uključenje direktora Doma zdravlja Aleksinac Rodoljuba Živadinovića

Do nesreće je došlo u jutros oko 5 sati.

Brojne ekipe Hitne pomoći nalaze se kod rudnika "Soko".