Čitaj mi!

Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, suđenje zakazano za 2. mart

Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbe branilaca bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović na rešenje kojim joj je 24. decembra ponovo određen pritvor. Početak suđenja zakazan za 2. mart.

Odlukom Apelacionog suda potvrđeno je rešenje Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda), rekla je za Tanjug portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Dijana Hrkalović je bila dva meseca u pritvoru, do 10. decembra kada je puštena da se brani sa slobode nakon što je tužilaštvo za organizovani kriminal protiv nje podnelo optužni predlog sudu.

Na odluku o ukidanju pritvora žalilo se tužilaštvo, a Apelacioni sud je usvojio žalbu i naložio da se taj predlog ponovo razmotri, posle čega joj je pritvor ponovo određen 24. decembra odlukom Specijalnog suda i to zbog opasnosti od bekstva.

Nakon toga će Hrkalovićeva i ostali optuženi moći da iznesu detaljnu odbranu.

Optužnim predlogom Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Pored nje, na optužnici su i dva policajaca.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika Odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića, tužilac je tražio godinu odnosno dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je načelniku Milenkoviću naložila da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme kada je on bio okrivljen za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi".

Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je Šušnjiću nakon podnošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalovićeva je uhapšena u petak 15. oktobra, nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.