Читај ми!

Operacija "Trojanski štit", sedmoro uhapšenih u Srbiji

Sedam osoba je uhapšeno u Beogradu zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe koja trguje drogom na teritoriji Srbije i Austrije. Akcija je sprovedena u okviru saradnje nadležnih organa Srbije, FBI, austrijske policije i tužilaštva u operaciji "Trojanski štit".

Povodom operacije "Trojanski štit", u kojoj je otkriveno hiljade kriminalaca širom sveta, ambasada SAD i FBI oglasili su se saopštenjem, koje prenosi Tužilaštvo za organizovani kriminal nakon sastanka sa predstavnicima FBI.

"Kao deo tekuće koordinirane operacije sa partnerima u sferi sprovođenja zakona širom sveta, FBI radi sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela. Ova operacija, poznata kao Trojanski štit/Zeleni signal, jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala", piše u saopšenju.

Počevši od 7. juna, kako se dodaje, izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja.

"Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja rasplićući mreže međunarodnog organizovanog kriminala," rekao je ambasador Entoni Godfri.

FBI, uz podršku Evropola i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), partner je sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci

"Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu, kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

"Otkrivanje grupe na čijem čelu se nalazi D. Đ."

Jedna od širih akcija koja je realizovana u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika FBI i austrijske policije i tužilaštva, kako je saopšteno, jeste otkrivanje organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se nalazi D. Đ, zvani "Đoks".

Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako se navodi, u saradnji sa SBPOK i BIA pokrenulo predistražni postupak sa primenom posebnih dokaznih radnji 20. jula 2020. godine u cilju otkrivanja pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe i njihovih nezakoniitih aktivnosti usmerenih na neovlašćenu prodaju i proizvodnju opojnih droga.

"Nakon prikupljanja informacija posredstvom posebnih dokaznih radnji, utvrđeno je da pripadnici ove grupe vrše neovlašćenu prodaju opojne droge heroin, kokain i sintetičke opojne droge na području Srbije i Austrije", navodi se u saošpštenju.

"Zaplena droge u Beču" 

Deo informacija koji se odnosi na prodaju narkotika u Austriji, srpski organi su ustupili nadležnim organima Austrije, te su 5. maja 2021. godine u Beču lišeni slobode pripadnici ove grupe koja je delovala na području grada Beča, kao najveća organizovana kriminalna grupa koja se bavila prodajom heroina i kokaina i to: A. P, P. B, M. H, N. S, L. C, T. J, P. S, P. M, D. S. i M. D, dodaje se su saopštenju.

Tom prilikom je zaplenjeno 9,45 kiligrama heroina, 5,23 kolograma kokaina, 0,553 grama marihuane, 106.376 evra, tri falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja.

Istraga protiv ovih lica se sprovodi u Beču.

Hapšenje D. Đ. i sedmoro osumnjičenih 

Takođe, 6. juna 2021. godine u Beču je lišen slobode i organizator organizovane kriminalne grupe D. Đ, od koga je zaplenjeno 10 kilograma heroina.

"U akciji Tužilaštva, SBPOK i BIA, koja je počela 20. jula 2020. godine, danas je u Beogradu lišeno slobode sedam lica za koje se sumnja da su pripadnici ove kriminalne grupe i za koje je posebnim dokaznim radnjama utvrđeno da su vršili neovlašćenu prodaju opojnih droga na teritoriji Srbije", piše u saopštenju ambasade SAD i FBI.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво