Читај ми!

Операција "Тројански штит" – откривено хиљаде криминалаца широм света

Хиљаде криминалаца широм света користило је шифроване телефоне за координацију трговине дрогом, трансфера оружја и обрачуна. У операцији "Тројански штит", коју су предводили ФБИ и Европол уз учешће агенција 16 земаља, током три године пресретане су и дешифроване поруке између мафије, азијских криминалних организација, нарко-картела.

Помоћу уређаја "Аном" дошло се до осумњичених криминалаца у 90 земаља који су, не знајући то, копирали полицији око двадесет милиона порука.

На тај начин прикупљени докази довели су до стотина хапшења и онемогућили неколико великих испорука дроге.

Само у Аустралији, више од 200 људи оптужено је у оквиру операције, за коју је премијер Скот Морисон рекао да је "задала тежак ударац организованом криминалу", не само у тој земљи већ широм света.

Операција је започела када се ФБИ убацио у шифровани систем назван "Фантом секјур" и демонтирао други под називом "Ски глобал".

"Затварање те две шифроване комуникационе платформе створило је значајну празнину на тржишту шифроване комуникације", рекла је новозеландска полиција.

Да би попунио празнину, "ФБИ је управљао сопственом компанијом за шифрирање уређаја, названом 'Аном'".

Према неотпечаћеним судским документима које је цитирао амерички медиј Вајс, ФБИ је са инсајдерима радио на развоју и дистрибуцији Аном уређаја кроз мрежу постојећих криминалаца.

Наводи се да уређаји нису имали услуге електронске поште, позива или џи-пи-еса и могли су само да шаљу поруке другим "Аном" телефонима.

Могли су се купити само на црном тржишту – за око 2.000 долара – и за приступ им је био потребан неко ко већ користи тај уређај.

"Криминалци су морали знати криминалца да би добили уређај", наводи се у саопштењу аустралијске полиције.

Аустралијске агенције помогле су да телефони дођу у руке "утицаја" подземља – укључујући аустралијског шефа дроге одбеглог у Турску – у покушају да стекну поверење.

"Уређаји су циркулисали и њихова популарност међу криминалцима је брзо расла, били су уверени у легитимност апликације, јер су угледне фигуре организованог криминала гарантовале за њен интегритет", рекла је аустралијска полиција.

На крају је 11.800 уређаја дистрибуирано на свим континентима, а већина уређаја се користила у Аустралији, Шпанији, Немачкој и Холандији.

Трговина дрогом добила индустријске размере 

Аустралијска савезна полиција саопштила је да су се, као резултат операције, до сада 224 особе суочиле са више од 500 оптужби само у Аустралији, док је шест подземних лабораторија за дрогу затворено, а оружје и готовина у износу од 45 милиона америчких долара је заплењено.

"Трговина недозвољеним дрогама у Аустралији добила је индустријске размере", рекла је комесарка федералне полиције Рис Керсхав.

Полиција Новог Зеланда саопштила је да је то "до данас најсофистициранија акција за спровођење закона против организованог криминала".

Детектив Грег Вилијамс је рекао да је у тој земљи ухапшено 35 људи повезаних са "озбиљним диловањем дроге, прањем новца и другим оптужбама" и да би се требало да се појаве пред судом већ данас.

"Стижу налози и очекујемо да ће бити предузета бројна друга хапшења", рекао је Вилијамс.

Такође се очекује да ће бити најављено још хапшења широм света, а у досадашњим акцијама ухапшено је више од 800 криминалаца.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се