Читај ми!

Uhapšeno još 10 osumnjičenih za prevare sa poljoprivrednim subvencijama

Još desetoro osumnjičenih da su prevarom, odnosno falsifikovanom dokumentacijom, dobijali sredstva iz budžeta, odnosno od Ministarstva poljoporivrede, uhapšeno je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Sumnjiče se da su oštetili državni budžet za oko 15 miliona dinara.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Policijskom upravom Beograd, Upravom kriminalističke policije i Upravom za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Pre dve sedmice uhapšeno je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su prevarom oštetili budžet Srbije za više od 20 miliona dinara.

Oni su saslušani u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu nakon čega je za troje predložen pritvor, a ostali su pušteni da se brane sa slobode.

U saopštenju Tužilaštva precizira se da je dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu odredio zadržavanje do 48 sati osumnjičenima B. M., B. C., Z. I., D. T., B. S., S. A., S. M., M. P., S. D. i M. D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanje isprave i prevara.

Oni će sutra biti saslušani u tužilaštvu.

Tužilaštvo precizira da je do realizacije njihovog procesuiranja došlo po prethodno podnetoj krivičnoj prijavi protiv N. N. lica zbog falsifikovanje isprave, a nakon višemesečne saradnje Ministarstva poljoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i MUP-a, PU za grad Beograd, UKP-a i Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, te da su prikupljeni dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da se u radnjama osumnjičenih stiču svi bitni elementi krivičnih dela za koja se terete.

Oni se sumnjiče da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivredne mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, Upravi za agrarna plaćanja na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave, koji su rešenjima usvajali njihove zahteve za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu oko 15 miliona dinara.

U zavisnosti od odbrane osumnjičenih koju sutra budu izneli na saslušanju, kao i od činjenice da li se radi o licima koja su ranije osuđivana, tužilaštvo će nakon saslušanja predložiti da se im se odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

U toku istrage tužilaštvo će ispitati svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko-finansijska veštačenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice ili o obustavi postupka, precizira se u saopštenju. 

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво