Ухапшено девет власника газдинстава због преваре – оштетили буџет за више од 20 милиона динара

По налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду ухапшено је девет власника пољопривредних газдинстава на територији Србије, осумњичених за превару приликом куповине пољопривредних машина, док је за једним осумњиченим, који је у бекству, расписана потрага.

Ухапшени су М. З (58), Р. М. (32), П. В. (37), Ћ. Н. (27), Р. М. , М. З. (56), В. С. (69), Ј. Љ. (53), Д. Е. (51) и Т. П. (40), а трага се за Љ. А., саопштило је тужилаштво.

"Они су, како се сумња, од јуна 2017. до августа 2019. године, фалсификовали документацију за добијање подстицајних средстава, на основу које им је Управа за аграрна плаћања одобравала исплату наведених средстава", саопштило је Министарство пољоприведе, шумарства и водопривреде.

На тај начин су оштетили буџет Републике Србије за 21.844.666 динара.

Тужилаштво је раније данас саопштило да се ухапшени сумњиче да су лажним приказивањем чињеница да су купили различите пољопривредне машине и механизацију, те извршили плаћање наводно купљене робе, на основу тога Управи за аграрна плаћања Министарства пољопривреде поднели Захтев за остваривање права на подстицај за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње биљних култура.

На основу тако лажно приказаних чињеница довели су у заблуду раднике Управе за аграрна плаћања, који су решењима усвајали предметне захтеве осумњичених за остваривање права на подстицај, те налозима за плаћање исплатили осумњиченима тражена средства.

Акција хапшења је спроведена након вишемесечне сарадње Првог основног јавног тужилаштва у Београду и Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Одељења за борбу против корупције, током које су прикупљени докази из којих произлази основ сумње да су они извршили кривично дело превара у продуженом трајању.

Тужилаштво напомиње да ће у зависности од одбране осумњичених, као и од чињенице да ли су раније осуђивани, поступајући заменик Првог основног јавног тужилаштва у Београду након саслушања осумњичених предложити да се њима одреди притвор, уколико за то буду испуњени законом прописани услови.

"У току истраге ово тужилаштво испитаће сведоке, овлашћене представнике оштећеног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уколико буде потребно одредити економско-финансијска вештачења, те прикупити све расположиве доказе, након чега ће бити донета одлука о подизању оптужнице против осумњичених Љ. А., М. З., П. В., Ћ. Н., Р. М., М. З., В. С., Ј. Љ., Д. Е. и Т. П. или о обустави поступка", наводи се у саопштењу.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво