Čitaj mi!

Ministarka pravde dala saglasnost da se Darko Elez izruči BiH

Ministarka pravde Maja Popović saglasila se sa izručenjem Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog sumnje da je izvršio niz krivičnih dela na njenoj teritoriji, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu pravde.

Sprovođenje izručenja Darka Eleza obavljaju pripadnici Interpola i policije, a mediji javljaju da se njegovo izručenje očekuje danas, te da ga na aerodromu u Sarajevu već čeka "stotinu policajaca koji obezbeđuju njegovo izručenje iz Srbije".

Saglasnost za izručenje Eleza, usledila je nakon što su srpski sudovi utvrdili da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Mediji Eleza u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, a navode da je imao kontatke sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović, koja je pre dva dana ispitana u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Beogradu utvrđeno je da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Istim rešenjem je odbijen deo bosanske molbe za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između naše zemlje i BiH.

Elez je u decembru uhapšen u Beogradu gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

BiH traži Eleza zbog organizovanog kriminala, među kojima su i dva ubistva

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnih dela organizovanog kriminala, među kojima su i dva ubistva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.

Eleza tužilaštvo BIH takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužabama sprski sudovi su odbili, što znači da za ta krivicna dela BIH ne bi trebalo da mu sudi.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

Ima pasoše i Srbije i BiH.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">