Читај ми!

Druga statusna konferencija za šefove OVK

Druga statusna konferencija u procesu protiv članova Glavnog štaba OVK, optuženih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine na KiM, počela je pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, poznatijih i kao Sud za zločine OVK.

Optuženi, Hašim Tači, Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići prate sednicu putem video-konferencijske veze iz pritvorske jedinice u Hagu, ali su u sudinici njihovi branioci advokati.

Na današnjoj statusnoj konferenciji se raspravljaju procesna pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza za predstojeće suđenje, statusu istraga tužilaštva i odbrane i njihovog pritvora.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova do sada je odbrani šefova OVK-a obelodanilo 1.309 potencijalno oslobađajućih podataka i 1.164 podataka pratećeg materijala uz optužnicu (optužujućih dokaza).

"Drugi paket oslobađajućih 'predmeta' ćemo obelodaniti posle sudske pauze u radu (koja traje od 21. decembra do 1. januara)", navela je predstavnica Tužilaštva Loson na statusnoj konferenciji. 

Ona je navela da Tačijevi advokati tvrde u nedavnom podnesku da nije došlo do napretka u saradnji Tužilaštva i odbrane u pogledu obelodanjivanja dokaza.

"Ovde se radi o dilemi između idealnog i praktično nemogućeg. Odbrana traži od nas nas to što je nemoguće i što bi znatno je usporilo obelodanjivanje. Traže detaljne opise dokaza koji se obelodanjuju, a to usporava taj proces", navela je tužiteljka.

Sa druge strane, branioci optuženih negodovali su što im Tužilaštvo nije klasifikovalo dokaze, i detaljno ih dovelo u vezu sa konkretnim delima i radnjama iz optužnice.

Advokat Hašima Tačija Denis Huper naveo je da mu sama forma obelodanjivanja nije toliko bitna, ali da traži da tužilaštvo uz obelodanjene materijale i dokaze treba da sadrže podatke o tome ko je izvor podatka, i gde su oni pronađeni, krivičnu odgovornost, krivično delo...

Ben Emerson, branilac Kadrija Veseljija smatra da je obaveza Tužilaštva da ispuni zahteve za obelodanjivanje, te da odbrana nije obavezna da mu u tome pomaže.

Tačijevi branioci, kao branioci optuženog Redžepa Seljimija, već su podneli pisane zahteve da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode, sa dodatnim merama za obezbeđenje prisustva ili bez njih.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, katolika, političkih protivnika i protivnika OVK.

Tači i ostali su pred sudijom za prethodni postupak ranije negirali krivicu po svih 10 tačaka optužnice.

Uhapšeni su početkom novembra u Prištini i transportovani u pritvorsku jedinicu u Hagu.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво