Читај ми!

Specijalizovano veće ustavnog suda: Savet EU odlučuje o mandatu suda za zločine OVK

Specijalizovano veće ustavnog suda je konstatovalo da predloženi amandmani u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem 2 kosovskog ustava. Istaknuto je da se mandat Specijalizovanih veća i Sepcijalizovanog tužilaštva nastavlja dok savet EU ne izda obaeštenje da je on završen.

Ustavne amandmane je 24. avgusta ove godine predložio tadašnji predsednik privremenih prištinskih institucija, a predsednik parlamenta ih je uputio veću kosovskog ustavnog suda.

Veće je u odluci ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, navedeno je u saopštenju suda.

Takođe je potvrdilo da prema članu 162(3) ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva.

Specijalizovano veće je ponovilo da se, prema članu 162(13) i (14) ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

U oktobru je generalni sekretar UN Antonio Gutereš optužio Hašima Tačija da je podneo predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK. On je naveo da Hašim Tačči i Kadri Veselji podrivaju rad Specijalnog suda. 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво