Читај ми!

УН: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда за злочине ОВК

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оптужио је Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК. Проблеми које стварају истовремена политичка криза и пандемија коронавируса чине безбедносну ситуацију на Косову крхком. Извештај пред Саветом безбедности 21. октобра.

Пандемија коронавируса, политичка криза и најава оптужница за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија и шефа Демократске партије Косова Кадрија Весељија додатно су узбуркале ионако крхку политичку и безбедносну ситуацију на Косову, оценио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Шеф Уједињених нација упозорио је, у шестомесечном извештају о стању на Косову, да је безбедносна и политичка ситуација додатно узбуркана пандемијом коронавируса, политичком кризом насталом после пада владе Аљбина Куртија и најавом оптужница за ратне злочине против бивших лидера Ослободилачке војске Косова, Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

"Најаве Специјалног тужилаштва за ратне злочине да су против косовског председника Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија у Хагу поднете оптужнице за ратне злочине и злочине против човечности додатно су закомпликовале политичку сцену у Приштини", наводи се у Гутересовом извештају, који обухвата период од марта до септембра.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је крајем јуна предлог оптужнице против Тачија и Весељија, који се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, отмице, прогоне и мучења. Оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК.

Генерални секретар УН је, такође, навео и да је ситуација на Косову додатно закомпликована проблемима које је, нарочито у последње време, проузроковала пандемила коронавируса праћена политичком кризом коју је изазвао пад владе Аљбина Куртија.

Нови извештај шефа УН наћи ће се пред амбасадорима Савета безбедности 21. октобра.

Гутерес је упозорио и на покушаје Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, који су тужилаштво оптужили да је "политички мотивисано", а оптужбе "лажне".

У извештају се, такође, наводи и да је из косовског буџета издвојено 20 милиона евра за помоћ особама оптуженим пред новим судом, те да је почела расправа о закону о заштити вредности ОВК, који су међународни званичници оштро критиковали.

Гутерес је навео и да је Тачи поднео предлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова.

Уједињене нације су, такође, навеле да се у протеклих шест месеци на Косово вратило 189 особа, од чега су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Генерални секретар УН поздравио је наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је приметна нова енергија усмерена ка нормализацији односа.

"Надам се да ће тако остати до проналажења свеобухватног решења", навео је Гутерес и позвао лидере у Београду и Приштини да "покажу флексибилност и креативност како би се превазишле разлике".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво