Читај ми!

Tači i Krasnići u Hagu negirali krivicu

Nekadašnji lideri Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači i Jakup Krasnići izvedeni su pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, gde su negirali optužbe koje im se stavljaju na teret.

Извештај Ивана Илића из Хага

Некадашњи лидери Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи и Јакуп Краснићи изведени су пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу.

Тачи и Краснићи нису хтели да чекају истек рока од 30 дана како би се изјаснили о кривици, већ су то одмах учинили.

Обојица су рекла да нису криви ни по једној од 10 тачака оптужнице која их терети за ратне злочине и злочине против човечности.

Истакли су да су примили и разумели оптужницу, али да ништа од онога што у њој стоји не могу да прихвате на свој терет.

Тачијев бранилац Денис Хупер је, између осталог, пред судом цитирао и новоизабраног америчког председника Џоа Бајдена који је Тачија 2017. године назвао "Џорџом Вашингтоном Косова".

Судница Специјализованог већа ће и у уторак и у среду бити резервисана за некадашње чланове главног штаба Ослободилачке војске Косова Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који се тренутно налазе у притворској јединици.

Весељи ће се пред судом појавити у уторак у 15 часова, а Сељими у среду од 11 сати.

Адвокат Денис Хопер: Тачи је частан човек који се борио за мир

Бранилац Хашима Тачија адвокат Денис Хопер упитао је суд и тужилаштво у Хагу где се налазе оптужбе и докази о "жутој кући'' и крађи људских органа.

"Ништа у овој оптужиници не говори о тој причи која је била тако значајна за оснивање овог суда и то након пола странице у књизи (бивше тужитељке хашког трибунала) Карле дел понте и извештаја (специјалног известиоца Савета Европе) Дика Мартија", рекао је Хопер указујући да одбрана има само регидовану оптужницу која је објављена и у јавности.

Хопер је рекао да је Тачи је био кооперативан, те да је помогао оснивање Специјализованих већа Косова по основу истраживања трговине људским органима, а о којима сада "нема ни речи у оптужници".

"То су биле оптужбе за мрљу на Косову и Косоварима и био је основ за оснивање косовског суда, иако нема ништа од Косова, па ни грб, ни орла", навео је Тачијев адвокат.

Најавио је да ће одбрана тражити Тачијево привремено пуштање на слободу у најкраћем року, напомињући да је била изненађена његовим хапшењем прошле седмице.

Упитао је да ли је неопходно да се Тачи налази у притвору, тврдећи да је Тачи частан човек, од интегритета који се борио за мир.

Адвокат је читао цицате из књиге о Тачију, у којој се поред осталог наводи да је "радио на компромису са Србијом, док је она чинила страшне злочине над његовим народом".

Негодовао је што се Тачију стављају лисице на руке, тврдћи да он није човек за којег је такво поступање потребно.

Тачи се изјаснио да није крив, не признаје оптужбе

Хашим Тачи се је пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа са седиштем у Хагу изјаснио да није крив и да не признаје оптужбе које му се оптужницом стављају на терет.

"Часни суде оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице", рекао је Тачи изјашњавајући се о кривици.

Негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности. То су : 1. прогон по политичкој и/или етничкој основи, 2. стављање у затвор, 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање, 4. остала нехумана дела, 5. сурово поступање, 6. мучење, 7. мучење, 8. убиство, 9. убиство, 10. присилно нестајање особа.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката Денис Хопер изјавио је да је одбрана за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успела да се спреми.

Хопер је истакао је да му није јасно зашто све одрађено "изнанда" у кратким роковима, указујући да ће тим одбране чинити адвокати из Француске, Сједињених Америчких Држава и Британије.

Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу

Један од оснивача и челних људи Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашим Тачи изведен је пред судију за претходни поступак Специјализованих већа у Хагу ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

На почетку рочишта судија за претходни поступак дозволио је судском фотографу да слика Тачија на оптуженичкој клупи, с напоменом да га не слика заједно са судским стражарима.

Тачи у судници седи без заштитне маске на лицу, а рочишту присуствује и његов бранилац Денис Хопер, као и Специјализовани тужилац Џек Смит са помоћницима.

Тужилаштво ће у наставку рочишта Тачију прочитати редиговану оптужницу, након чега ће га судија позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети. Тачи може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Тачи се заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем оптужницом терети за удружени злочиначки подрухват насилног преузимамња контроле над Косовом, по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности.

Он се сам предао у четвртак 5. новембра, а потом је ухапшен и пребачен у притвору јединицу у Хагу где ће остати до даљег.

Пред Специјализованим већима у Хагу одговараће и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама које су написане у 10 тачака, терети се и за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Краснићијева одбрана тражи пуштање на условну слободу

Адвокатица одбране Краснићија, Венкатесвари Алагендра рекла је да је циљ одбране да што пре положи депозит за условни отпуст њеног клијента, преноси Коха.

Такође је захтевала да се главни документи Специјалног тужилаштва ставе на располагање Краснићију на албанском језику.

Kраснићи: Нисам крив, оптужница је увреда за мене и мој народ

Јакуп Краснићи изјаснио се да није крив за оптужбе које му се стављају на терет.

Нисам крив, оптужница је увреда и за мене и за мој народ, рекао је један од некадашњих команданата и портпарол ОВK након што му је представљена оптужница.

Kраснићи тврди да није крив за бројне ратне злочине и злочине против човечности ОВK у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

"Ово је све велика неправда за мене. Ја се осећам невино и није ми јасно зашто сам овамо доведен", рекао је Kраснићи приликом изјашњавања о кривици.

Претходно је говорио о оптужници, наводећи да је увреда и велика неправда оптужба која га терети за удружени злочиначки подрухват (УЗП).

"То је увреда мене и моју породицу и за наш народ, јер је то био подухват стварања државе и за то смо се јако дуго борили. У ситуацији кад се одлучивало о житову смрти, ми смо све подредили да створимо своју државу са заједно са Сједињеним Америчким Државама, Европском Унијом и Уједињеним нацијама", рекао је Kраснићи.

Тврдио је да је УЗП "била Србија и сви који су подржавали политику Београда".

Напомињући да није одговоран ни за једну од оптужби за коју се терети, Kраснићи је истакао да му је од свега што је ради у животу највеће задовољство било да ради као портпарол ОВK јер је, како је навео, "био глас онога за шта смо се борили".

Kосовски премијер Авдулах Хоти каже да централне институције у Приштини треба пошаљу поруку зрелости за сарадњу са међународним партнерима, а локалне политичаре позвао на удруживање због изазова пред којим се налазе након што је прошле недеље потврђена оптужница за ратне злочине против четворице вођа бивше ОВK – Хашима Тачија, Kадрија Весељија, Јакупа Kраснићија и Реџепа Сељимија.

Krasnići se pojavio u sudnici bez zaštitne maske, a pred zvanični početak ročišta sudija Nikolas Giju dozvolio je sudskom fotografu da slika optuženog.

Ročištu prisustvuju i specijalizovani tužilac Džek Smit sa svojim pomoćnicima, dok Krasnićijeva braniteljka u ročištu učestvuje preko video-veze sa Kuala Lumpurom, jer nije mogla da dođe u Hag zbog situacije sa kovidom-19.

Nakon što mu optužnica bude pročitana, sudija Nikolas Giju će pozvati Krasnićija da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

Može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Krasnići je jedan od četvorice optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine, pored Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija, koji će se pred sudom pojaviti kasnije danas, u utorak i sredu, na posebnim ročištima.

I on se, kao i ostala trojica, tereti i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počinila na Kosovu i Metohiji i severu Albanije.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво