Euleks upao u kancelarije veterana OVK, uhapšen Hisni Gucati

Specijalci Euleksa, maskirani i naoružani automatskim puškama, upali su u kancelarije organizacije koja okuplja veterane Oslobodilačke vojske Kosova i uhapsili predsednika tog udruženja Hisnija Gucatija.

Pripadnici Euleksa pokrenuli su ovu akciju svega 24 časa pošto je u Specijalni sud za zločine OVK odveden prvi optuženi pripadnik te organizacije, nekadašnji lokalni komandant i jedan od šefova obaveštajne službe Saliha Mustafu.

Uhapšen je predsednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati, koji će biti prebačen u Hag, naveo je Nasim Haradinaj, potpredsednik udruženja veterana OVK. 

Gucati je uhapšen nedugo pošto je pozvao medije da objave sadržaj dokumenata vezanih za suđenja bivšim pripadnicima OVK, koji su na misteriozan način dospeli u ruke tog udruženja. 

Posle hapšenja, Gucati je odveden iz prostorija udruženja veterana OVK, a grupa nezadovoljnih se okupila ispred te zgrade, tražeći da nekadašnji pripadnik OVK bude pušten.

Haradinaj je Specijalni sud nazvao "fašističkim", navodeći da se veterani OVK "neće smiriti sve dok taj trubunal ne bude rasformiran".  

Benet: Gucati uhapšen na osnovu naloga

Portparol Specijalizovanog tužilaštva Kristofer Benet navodi da je Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo Hisnija Gucatija na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova. 

"U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima kosovska policija. Pored toga, Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđeno je da se sprovodi u pritvor lice za koje su Specijalizovana veća izdala nalog za hapšenje", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Dodaju i da je u skladu sa svojim mandatom, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) obezbedila operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

Prethodne sedmice, nepoznati mladić u tri je navrata doneo u kancelarije veterana OVK dokumente, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Posle hapšenja Mustafe u četvrtak, kosovski mediji najavili su nova hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи