Prvo hapšenje Specijalnog suda za zločine OVK, u Hagu šef obaveštajaca

Specijalizovano tužilaštvo na Kosovu uhapsilo je bivšeg šefa obaveštajne službe KBS-a Saliha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

U ovom trenutku se vrši prebacivanje Saliha Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak.

Salih Mustafa, koji je vodio jedinice OVK i bio šef obaveštajnog odeljenja Kosovskog zaštitnog korpusa, u novembru prošle godine saslušavan je kod tužioca Specijalizovanih veća kao osumnjičeni za ratne zločine.

Hapšenje Mustafe znači da je potvrđena prva optužnica Specijalnog suda napisana početkom ove godine.

Na drugoj napisanoj optužnici su Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekolicina pripadnika bivše OVK.

Optužnica protiv njih je na potvrđivanju kod sudije za prethodni postupak.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva ovlašćena je i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova.

Pored toga, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena.

Nove informacije o ovom predmetu će biti dostavljene u narednom periodu.

"Jasan signal onima koji misle da je rad Suda ometen"

Bivši poslanik u kosovskoj skupštini Miljajim Zeka ocenio je da je hapšenje vrlo ozbiljan signal.

Prema njegovim izvorima, Mustafa je optužen i za ubistvo visokog zvaničnika Demokratskog saveza Kosova.

"Ovo hapšenje izvršeno je u vreme kada se dosijei Specijalnog suda distribuiraju kao vreće pasulja. Efekat će biti poznat kasnije, ali jedno je sigurno: današnja akcija šalje jasne signale onima koji misle da je rad Suda ometen", naveo je Zeka.