Geci se branio ćutanjem, njegov advokat tvrdi da je pozvan kao svedok

U Kancelariji Euleksa u Prištini, po pozivu Specijalnog suda u Hagu koji istražuje i procesuira zločine počinjene nad Srbima tokom proteklih sukoba, saslušan je Sabit Geci, bivši pripadnik OVK i bliski saradnik aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Gecijev advokat tvrdi da je njegov branjenik pozvan u svojstvu svedoka.

Kako prenosi prištinska Gazeta ekspres, advokat Tahiri Recaj je rekao da se "Geci branio ćutanjem".

Geci je poziv Specijalnog suda dobio u decembru prošle godine.

Nekadašnji bliski Tačijev saradnik već je osuđen za ratni zločin. Geci je jula 2011. godine dobio 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika u logorima Kukeš i Čakan na severu Albanije tokom 1998-1999, a istraga protiv njega počela još 2002. godine. 

Zatvorska kazna ističe mu 2025. godine.

Geci je prvi put uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini.

Geci je jedan od članova tzv. Dreničke grupe 1, kojoj se 2015. u kosovskom Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici sudilo za ratne zločine u zatvoru OVK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine i koji je zajedno sa Sahitom Jarijem, Avnijem Zabeljijem, Jahirom Demakuom i Ismetom Hadrom  oslobođen od ovih optužbi nakon jednogodišnjeg sudskog postupka.

Jedan od najtežih zločina iz optužnice bio je da je kao član OVK, u saučesništvu sa Sahitom Jarijem i nekoliko, za sada, nepoznatih pripadnika OVK, pred brojnim svedocima, po optužnici, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu, Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar