Сабит Геци позван у Хаг, "Велики газда" поново пред судом

Један од оснивача ОВК и осуђени ратни злочинац, Сабит Геци, добио је позив за саслушање у Специјалном тужилаштву у Хагу за 30. јануар. Геци, познат и по надимку "Велики газда" помињан је у безмало свим истрагама о ратним злочинима над Србима, а први је од команданата ОВК кога је ухапсила полиција Унмика.

Некадашњи локални командант Ослободилачке војске Косова, Сабит Геци позван је да се 30. јануара појави пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК у Хагу, јављају косовски медији.

За сада, међутим, није познато у којем својству ће се Геци наћи пред истражитељима суда, али су западне дипломате у више наврата упозоравале да је "Велики газда", како су га звали после рата на Косову, један од "извесних" оптуженика у процесу који ће се водити на основу извештаја известиоца Савета Европе Дика Мартија.

Сабит Геци је 2011. године осуђен на 15 година затвора због злостављања затвореника у логорима Кукеш и Цакан на северу Албаније током 1998-1999. године.

Геци је, током рата, био командант војне полиције ОВК, а словио је за једног од блиских сарадника Хашима Тачија, као и важна карика у командном ланцу ОВК.

Одмах после сукоба 1998/99. године, Сабит Геци је у неколико наврата улазио у сукобе са Унмик полицијом, па је у октобру 2000. године ухапшен због рекетирања и претњи, због чега је, годину дана касније, и осуђен на пет година затвора.

Геција је Унмик полиција ухапсила после пуцњаве у приштинском ноћном клубу "Мајами бич", после чега је уследила обимна акција током које је претресено чак 13 објеката и ухапшено још 25 особа.

Према извештајима Унмик полиције, Геци је, уз још једног бившег команданта ОВК Рустема Мустафу "Ремија", годинама наплаћивао "рекет" власницима приштинских локала, а претио је и новинару листа Коха диторе.

број коментара 0 Пошаљи коментар