Sud za zločine OVK bez komentara o ubistvu navodnog zaštićenog svedoka

Iz Specijalizovanog veća Kosova, poznatijeg kao Sud za zločine OVK, poručuju da im je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta, ali da ne mogu da komentarišu da li je bilo ubistava potencijalnih svedoka u postupcima koji se tek očekuju, pošto budu podignute optužnice.

Tako je Tanjugu u ovom Veću odgovoreno na pitanje da li je Nazmi Rustemi koji je ubijen na KiM, bio zaštićeni svedok suda, kako tvrdi njegova supruga.

Portparol Specijalizovanih veća Kosova (Sud za zločine OVK) Angela Grip precizirala je da su ova pitanja u nadležnosti Specijalizovanog tužilaštvo Kosova, ali navodi da je zaštita svedoka od najvećeg prioriteta za Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova, napominjući da su mere zaštite njihove bezbednosti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Ukazala je da pomenute institucije sa sedištem u Hagu imaju posebnu - specijalizovanu jedinicu koja se bavi "obezbeđivanjem sigurnosti, bezbednosti i dobrobiti svedoka pre, tokom i nakon suđenja".

Na tajnost podataka o potencijalnim slučajevima poziva i Euleks, u kome je tri meseca pre ubistva, po tvrdnji njegove supruge, Rustemi bio saslušan.

U izjavi za Tanjug iz ove misije potvrđuju da su nadležni za sigurnost svedoka u okviru zakonskih propisa.

"Međutim, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom u vezi s takvim aktivnostima, one ne bi trebalo da budu objavljivane u javnosti", navode u Euleksu.

Zaštita svedoka ključni je problem novog suda, koji je posle izveštaja Dika Martija, formiran kako bi procesuirao zločine pripadnika OVK. Predstavnici suda su u više navrata ponavljali da je uspostavljen pouzdan sistem zaštite svedoka, kako se ne bi ponovile greške koje je načinio Haški tribunal.

Glavni tužioci Haškog tribunala, Serž Bramerc i pre njega Karla del Ponte u više su se navrata žalili Savetu bezbednostu Ujedinjenih nacija na nesposobnost međunarodnih misija da valjano zaštite svedoke zločine koje su počinili komandanti OVK, pre svih Ramuš Haradinaj, kojem se pred Tribunalom sudilo u dva navrata. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Svjedok je,dakle, bio (ne)zasticen...

Da je bio zasticen ne bi bio ubijen.Ko je bio zaduzen da ga stiti?I kome je bilo u interesu da bude ubijen?Sud ga nije zastitio,a naziva ga "zasticenim" svjedokom,koji cinizam.Kao da ne znamo da je Zapad bio u toku svih zlocina na KosMetu od strane OVK.A,ovo je samo igranje zmurke sa tuzilastvom,sudstvom i pravdom,a svjedoci su naivni ako ikome u tom tuzilastvu i sudstvu vjeruju.

(četvrtak, 16. jan 2020, 20:44) - anonymous [neregistrovani]

e

e sad kad sledeci put dodje onaj Bramerc pa ga pitati sta je preduzeo povodom ubijanja svedoka 

(četvrtak, 16. jan 2020, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Ko ćuti,

odobrava. Licemerstvo, o kome više ne treba trošiti energiju. Neće biti ništa od te predstave.