Vučević podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića

Potpredsednik SNS-a Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića, kako bi se pravosudno utvrdila istina i otklonila bilo kakva sumnja u njihovu umešanost u slučaj "Jovanjica" i veze sa vlasnikom tog imanja.

"Građani Srbije zaslužuju istinu, a ona je samo jedna", rekao je Vučević novinarima posle podnošenja prijave.

On je rekao da su informacije u medijima i na društvenim mrežama o navodnom uticaju predsednika Vučića i njegovog brata sa uzgajanjem marihuane na poljoprivrednom dobru Jovanjica, što je pre nekoliko godina bilo solidno poljoprivredno dobro, uznemirile javnost, i sud treba da utvrdi da li je reč o kleveti ili istini.

"Radi se o informacijama koje su dospupne svima i koje su uznemirile javnost i ne mogu ostaviti nikoga ravnodušnim i ne smeju ostati na nivou 'Tviter istraga', odnosno političih dnevnih zaključaka", rekao je Vučević.

Vučević je krivičnu prijavu podneo Republičkom javnom tužilaštvu, od kojeg, kako je rekao, očekuje da urgentno istraži te navode, utvrdi istinu i javno saopšti da li su Vučići povezani sa Jovanjicom ili su autori tih navoda lagali i izmišljali.

"Tužilaštvo mora građanima da saopšti istinu, pa ukoliko se navodi ispostave kao netačni, i da se radi o gnusnim lažima i klevetama, neko će morati da odgovara zbog lažnih iskaza", rekao je Vučević novinarima.

On je precizirao da je prijavu sastavio sa svojim advokatom i da nije opredelio krivično delo, jer je to na tužilaštvu da utvrdi – da li ima dela ili ne, kao i da je u njoj pobrojao sve iskaze i navode iznete tokom poslednjih 20 dana.

Kaže da je prijavu podneo, jer to niko nije uradio, a istina mora da se zna, jer su ovo najgore tvrdnje protiv predsednika i njegove porodice do sada iznete.

"Ovo nije pitanje dnevne politike i kako gledate na političke teme. Ovo je pitanje – da li predsednik i njegov brat štite nekoga ko proizvodi opijate", rekao je Vučević.

Osvrnuo se i na navode u poslednja dva dana, nakon što je najavio podnošenje prijave, a u kojima se tvrdi da će njegova prijava biti lažna.

"Kako može biti lažna krivična prijava? Je l' to znači onda da su navodi iz prijave lažni i da su nam oni koji su poslednjih 20 dana iznosili optužbe na račun Aleksandra i Andreja Vučića u prethodnih 48 sati rekli da je to sve neistina?", naveo je Vučević.

Preneo je i da jedan "sudija političar", koji je oslobodio "gnjilansku grupu", na Tviteru daje besplatne pravne savete, odnosno "upozorava" ga da bi zbog podnošenja lažne krivične prijave mogao da snosi odgovornost, što je, smatra Vučević, pokušaj njegovog zastrašivanja.

"Uz dužno poštovanje naših prijatelja u Južnoj Americi, ovoga nema ni u Južnoj Americi i ovo je skandalozno. Držite 15 konferencija za novinare, objavite 15-20 tvitova, ali ne podnesete krivičnu prijavu", rekao je on i naglasio da veruje u institucije, tužilaštvo i sud.

Očekuje da će tužilaštvo pozvati na saslušanje i prijavljene i one koji su optužbe protiv njih iznosili, pozivajući se na navodna saznanja da su uhapšeni vlasnik Jovanjice Predrag Koluvija i Andrej Vučić razgovarali pred Koluvijino hapšenje.

Osumnjičeni u slučaju "Jovanjica" demantovao je pre dva dana pisanja pojedinih medija da je nakon hapšenja telefonirao Andreju Vučiću, bratu predsednika Aleksandra Vučića.

Miloš Vučević je juče najavio da će podneti krivičnu prijavu ističući da više niko neće imati pravnog prostora da ne reaguje i da će svakom u Srbiji biti jasno šta je istina u vezi sa Jovanjicom. 

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 10. dec 2019, 08:52) - Ana Zemun [neregistrovani]

PRAVDA

Postoje institucije i pravosudni organi, pa neka utvrde istinu. Vreme je da već jednom, oni koji šire laži, snose posledice za onošto izgovaraju i objavljuju.

(utorak, 10. dec 2019, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

Сербыстан.

А шта ако је и један "дневно политички" навод истина?
Шта ће онда да се деси?
Неко ће дати оставку?
Јавно признати?
А ови што су изнели "доказе" ће се повући ако се испостави да су лагали?
Кривично ће одговарати?

Ма дајте људи, па политичари говоре лажи брже него што мисле.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 21:12) - Воронцов [neregistrovani]

Мислим да је ово погрешно урађена тужба

Тужба се оправдано подносу када онај ко је подноси против неког има доказе да је тај извршилац неког дела, а тужба без доказа јесте бесмислена.То јест ако не постоје никакви докази то јест ако је све је ствар измишљотине и пропаганде онда ако се има поверењ у надлежне институције довољно је званично саопштење надлежних институција. Ако неко клевеће а нема доказе онда је оправдано против таквог дићи оптужбу.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Pobogu

Pobogu ljudi.Pa na sta ovo lici.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 19:18) - Duda [neregistrovani]

slucaj

Razresice se slucaj i videce se ko je kriv.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Presmesno

Dajte, ljudi molim vas. Kakva je ovo predstava.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 17:11) - Радан [neregistrovani]

По ком основу он оптужује?

Да смо правна држава то би требали да раде надлежни органи, наравно ако има основа. После ће да буде да се не може судити особи за исту ствар два пута.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 14:10) - Ana Gajic [neregistrovani]

Ludilo

Ludilo se nastavlja. Svet nam se smeje.
Vlast demonstira protiv opozicije, vlast stupa u strajk gladju protiv opozicije, vlast tuzi sama sebe.......
Ko imalo poznaje zakon mora znati da gradonacelnik moze odgovarati zbog lazne otuzbe!
Eto zbog cega mi mladi odlazimo iz ove drzave, mada je volimo iznad svega!!!

(ponedeljak, 09. dec 2019, 12:45) - A.Semjonov [neregistrovani]

Podrska

Gradonacelnik Novog Sada je s pravom zatrazio misljenje javnog tuzioca.Da se uveri da li je predsednik Srbije sa svojim bratom clan nekakve kriminalne grupe i ima li elementa krivicnog dela u optuzbama odredjenih clanova tzv.opozicije.

(ponedeljak, 09. dec 2019, 12:22) - Markovljev [neregistrovani]

Bolje da se bavio svojim poslom

Mislim da bi Gradonačelnik Novog Sada trebalo da se bavi svojim poslom Gradonačelnika a ne da se eksponira podnošenjem krivičnih prijava protiv Vučića.Sve to razumem i lepo je što hoće da sudskim putem očisti ime Predsednika Srbije, ali isto bi trebalo da se bavi i svojim poslom Gradonačelnika Novog Sada i bar odgovara ljudima koji mu pišu molbe i zahteve, kao što sam ja pola godine pokušavao da dodjem do pravde zašto se u Novom Sadu naplaćuje dimničarima od 34 dinara po stanu, mesečno, u zgradama u kojima niti su ti dimnjaci u funkciji niti je neko kontroliše niti koristi.Završilo se time da su mi počeli zaračunavati zateznu kamatu na neplaćene iznose a ne da se neko uključiv i Gradonačelnika na to osvrnuo i utvrdio stvarno stanje i prekinuo naplatu harača Novosadjanima.To je Vaš posao gospodine Gradonačelniče.