Hag: Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale, usvojivši delimično zahtev Tužilaštva, osudilo je lidera radikala Vojislava Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

17.55 – Vojislav Šešelj je izjavio da je presuda Žalbenog veća potpuno protivpravna. Žalbeno veće nije moglo da preinači oslobađajuću presudu u osuđujuću, već je moglo samo da je ukine i vrati na ponovno suđenje, rekao je Šešelj za Tanjug

14.30 – Apelaciono veće je delimično prihvatilo zahtev Tužilaštva i osudilo Vojislava Šešelja na deset godina zatvora.

14.20 – Apelaciono veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale utvrdilo je da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata u koji je bio uključen Vojislav Šešelj.

14.05 – Predsedavajući Apelacionog veća, sudija Teodor Meron, čita sažetak optužnice i oslobađajuće presude u prvostepenom postupku protiv Vojislava Šešelja. 

14.00 – Počelo izricanje drugostepene presude Šešelju.

Žalbeno veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, prihvativši delimično zahteve Tužilaštva, osudilo je lidera radikala Vojislava Šešelja na deset godina zatvora – zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Sudsko veće sudije Teodora Merona, nekadašnjeg predsednika Haškog tribunala, današnjom odlukom je preinačilo prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider radikala u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Prema rečima Merona, Šešelj je današnjom presudom proglašen krivim po tri od devet tačaka optužnice.

"Žalbeno veće smatra da je Šešelj krivično odgovoran zbog govora 6. maja 1992. u Hrtkovcima, te da je počinio krivično delo podsticanje deportacije, progona i drugih nehumanih dela, kao i zločin protiv čovečnosti", precizirao je predsednik Žalbenog veća.

Ovo veće je, kazao je Meron, zaključilo da su zločini u Hrtkovcima bili povezani sa ratnim sukobom, tako da je prvostepeno veće pogrešno zaključilo suprotno.

Naveo je da su, ubrzo posle Šešeljevog govora u Hrtkovcima, mnogi Hrvati napustili taj grad, zbog zlostavljanja i šikaniranja, jer su bili izloženi nasilju, omalovažavanju ili pritisku da zamene ili prodaju kuće...

"Nijedan razuman sudija nije mogao da zaključi da su civili nesrpske nacionalnosti svojevoljno napustili Hrtkovce, imajući u vidu koji je uticaj Šešelj imao na gomilu. Šešelj je značajno doprineo progonu Hrvata iz Hrtkovaca", naveo je Meron.

Odbijeni navodi iz žalbe Tužilaštva i Šešeljevog odgovora   

Prethodno je saopštio koje sve navode odbija iz žalbe Tužilaštva, koje je tražilo 28 godina zatvora za Šešelja.

Žalbeno veće je odbilo navode iz žalbe Tužilaštva koji se tiču kršenja zakona i običaja ratovanja i u tom delu potvrdilo oslobađajuću presudu.

Kada su u pitanju zločini protiv čovečnosti u BiH i Hrvatskoj, prema rečima Merona, raspravno veće je ignorisalo veliki deo dokaza ili je izvelo pogrešne zaključke.

Žalbeno veće smatra, kako je rekao, da nijedan razuman sudija ne bi mogao zaključiti da nije bilo sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo.

To veće je, međutim, zaključilo da je raspravno veće ispravno zaključilo da Šešelj nije učestvovao ili podržavao udruženi zločinački poduhvat.

Što se tiče njegovih govora u Vukovaru, Malom Zvorniku i Skupštini Srbije, Žalbeno veće smatra da su Šešeljeve izjave zaista mogle da podstaknu lica da počine zločine protiv nesrpskih civila.

"Međutim, imali smo u vidu protok vremena od govora do počinjenja zločina kao i mogući efekat tih govora. Pod takvim okolnostima, Raspravno veće je ispravno zaključilo da dokazi Tužilaštva nisu dovoljni da bi pokazali efekat tih govora na vršenje krivičnih dela, što se ne može reći u vezi sa govorom u Hrtkovicima 6. maja 1992. godine", rekao je Meron.

Žalbeno veće je odbilo i sve Šešeljeve prigovore iz odgovora na žalbu Tužilaštva.

Veće su činili Teodor Meron, Li Mutoga, Florans Rita Eri, Ben Emerson (branilac Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom) i Ivo Nelson de Kaires Batista Rosa.

Meron je danas pročitao sažetak drugostepene presude, koja tek treba da bude objavljena u celosti. Izricanje presude pratili su predstavnici ambasada Srbije i Hrvatske.

Inače, prvostepenom presudom, koja je današnjom odlukom stavljena van snage, Sudsko veće Haškog tribunala sa sudijom Žan Klodom Antoanetijem na čelu, 31. marta 2016. godine, oslobodilo je tada Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova tročlanog veća, sudije Antoaneti i Mandaje Nijang, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je u martu 2016. da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Šešelj se tokom postupka pred Trubunalom branio sam, bez advokata ili "prijatelja suda".

Za skoro 12 godina, koliko je proveo u Hagu, nije tražio ukidanje pritvora niti garancije nijedne Vlade Srbije da će biti dostupan Tribunalu.

Sačekao je da Sudsko veće samo odluči da mu ukine pritvor, a do toga je došlo pošto mu se pogoršalo zdravstveno stanje u pritvoru Haškog tribunala.

broj komentara 28 pošalji komentar
(četvrtak, 12. apr 2018, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Шешељ

Да ли ико овде увиђа да се овде не ради само о Шешељу - овиме је осуђено наводно систематско протеривање Хрвата из Војводине.Дакле, овиме је Хаг одлучио да су Хрвати били протеривани из СРЈ, док се тако нешто Србима у Хрватској није десило.Крајња срамота и на ово би требало држава Србија да реагује, јер је ово вређање државе Србије и свих протераних.А и баш ме занима, колико је то Хрвата из Хртковаца протерано?Што нису споменуте цифре и начини на који је то рађено, него само општа места "протеривани, хушкачки говори итд".Цела пресуда без иједног конкретног догађаја сем један говор и то неколико реченица из тог говора Шешеља.Где је то системско организовано протеривање? Ко је томе допринео?Довољан показатељ да Хаг није меродаван да суди, и да је пристрасан - дакле, ово није суд.

(četvrtak, 12. apr 2018, 01:20) - anonymous [neregistrovani]

A za 250 000 srba

Niko nije kriv, sami su napustili hrvatsku ?

(četvrtak, 12. apr 2018, 00:53) - ZORAN [neregistrovani]

robijanje

Dobro je, nije bar dzaba robijao! Svako je odgovoran za svoje postupke - ma koliko oni hteli da povezu svoje besnilo tokom 90 tih sa zastitom Srpstva!

(sreda, 11. apr 2018, 22:52) - Dragan [neregistrovani]

naopako

Ovde logocki gledano , prvo je odsluzio kaznu pa je osudjen

(sreda, 11. apr 2018, 21:14) - Perica [neregistrovani]

Istina

Nedostaja još jedno pitanje ,koliko je meštana Hrtkovaca bilo u ratu protiv Srba,odgovor najmanje 20 i još toliko njhove rodbine...a koliko ih je podržavalo Tuđmana, gotovo svi !@

(sreda, 11. apr 2018, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

ovo

je vise fiktivna presuda da se pokriju da ne plate. Da je doneta oslobadjajuca Seselj je moga njih da tuzi za ogromne pare.

(sreda, 11. apr 2018, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Kaznjenicki sud za Srbe

Seselj je proveo u zatvoru vise od dvanaest godina za verbalni delikt i bez kompletirane optuznice.Americki sudija Meron kaznjava Seselja za "progon" Hrvata iz sela Hrtkovci sa deset godina zatvora,a oslobadja Gotovinu za ubijanje nekoliko hiljada i progon tristo hiljada Srba iz cijele Hrvatske iako je prvostepenom presudom bio osudjen na 24 godine zatvora.To je bio cist politicki a ne pravosudni gest.
To u Hagu nije bio sud,nego kaznjenicka ekspedicija za Srbe.

(sreda, 11. apr 2018, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Pare

Bogami ce se vojvoda opariti za ovu godinu viska.Kad bolje razmislimi vojvoda je jedna iluzija manje u mom zivotu.Sve je mnogo providno.Neverovatno je kako se igraju sa nama.I kako im mi dozvoljavamo da se igraju sa nama.

(sreda, 11. apr 2018, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Srbija bre

Tuzi ih Vojvodo ne moze oni ovako da se izvucu za nedela....

(sreda, 11. apr 2018, 16:45) - anonygoranmous [neregistrovani]

ratni zlocij je ratni zlocin

Kazna jeste odsluzena ali Seselj ostaje ratni zlocinac. Sada je pitanje kakav stav ce zauzeti narodna skupstimna ako u njenim redovima sedi ratni zlocinac

div id="adoceanrsvdcfhklggd">