Шешељ: Пресуда Жалбеног већа потпуно противправна

Потпуно су слагали да је у Хртковцима извршен распрострањен или систематски напад на цивилно хрватско друштво, рекао је Војислав Шешељ реагујући на пресуду Жалбеног већа Механизма у Хагу. Каже да је пресуда којом је осуђен на десет година затвора потпуно противправна и да ће искористити све могућности како би што снажније задао додатне ударце Хашком трибуналу.

Пресуда Жалбеног већа Механизма у Хагу потпуно је противправна, рекао је председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, који је данас осуђен на 10 година затвора због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини. 

Шешељ је Танјугу казао да, са формалне стране гледајући, Жалбено веће није могло да преиначи ослобађајућу пресуду у осуђујућу, већ је могло само да је укине и врати на поновно суђење.

"Потпуно су слагали да је у Хртковцима извршен распрострањен или систематски напад на цивилно хрватско друштво, јер никаквог напада није било и ниједан Хрват није протеран из Србије", казао је Шешељ.

Према његовим речима, сви Хрвати који су отишли из Хртковаца претходно су разменили своју имовину са раније протераним Србима из Хрватске.

"На крају, ја сам поносан на све приписане ратне злочине и спреман сам поново да их извршим", казао је Шешељ.

Каже да после пресуде има две могућности.

"Прво, чекам да ми доставе пресуду на српском језику, а онда ћу тражити рок да поднесем жалбу на ту пресуду, као редовни правни лек, с обзиром на то да је ово за мене практично првостепена пресуда", објаснио је лидер радикала.

Навео је да као другу опцију има неограничени рок за подношење "ванредног правног лека", што је захтев за преиспитивање правоснажне пресуде.

"Ја ћу све те могућности искористити да бих што снажније задао додатне ударце Хашком трибуналу", казао је Шешељ.

Судско веће судије Теодора Мерона, некадашњег председника Хашког трибунала, данашњом одлуком преиначило је првостепену ослобађајућу пресуду, којом је лидер радикала у марту 2016. године био ослобођен од свих оптужби Хашког тужилаштва.

Пресуда на десет година затвора је правоснажна и више се не може "нападати" жалбама, али Шешељ не иде у затвор, јер је у притвору Трибунала већ провео скоро 12 година.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. апр 2018, 09:21) - R. Zivkovic.Rottredam [нерегистровани]

Seselj

Srbi ko ocemu samo o dolarima, nije ovde rec dolari vec cast i dostojanstvo coveka.Drugo u Hrktovcima nije bilo zlocina jer nije niko ubijen na silu proteran vec se radilo o zameni domacistava izmdu Srba i hrvata i toje to.Trece niko nema pravo na nadoknadu stete ako je nevin proveo odredjeno vreme u zatvoru tako je to sud u pocetku doneo pravilnik u vezi nadoknade.Tako da je Seselj i proglasen nevinim nema pravo na nadoknadu stete to valjda vi tamo znate.Nije to redovni sud u svakoj zemlji gde se to uptaznjava vec je to nazovi sud namenjen samo da se Srbima sudi i osuduje ako niste znali.

(четвртак, 12. апр 2018, 09:17) - Dragan S [нерегистровани]

Koja sprdnja

Sude mu 12 godina uz sav cirkus, on na kraju bude oslobodjen, Zatim se tuzilastvo zali i po toj zalbi druge sudije koje nisu pratile sudjenje ni saslusavale svedoke i Seselja donose novu presudu u veoma kratkom roku u odnosu na prvo i osudjuju ga na 10 godina bez prava zalbe.Ovo bi senajlakse objasnilo sa nasom reci sprdnja, i verujem da ce biti zabelezeno u sudskoj praksi kao sprdacina sa pravdom i zakonom.Ovaka demokratija nama bas ne treba imali smo mi i Turke i tada se za ovako nesta govorilo:kadija te tuzi , kadija te sudi.

(среда, 11. апр 2018, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Zalba

Mora da se zali jer ostade kratak za 10 miliona dolara. Dobice samo 1,5 mln. Nije ni to lose.