Smene zbog propusta u slučaju A.M.

Smenjen rukovodilac Centra za socijalni rad u beogradskoj opštini Savski venac, "zbog neobaveštenosti" o slučaju zlostavljanja maloletne A.M. Protiv roditelja pokrenut postupak za oduzimanje roditeljskog prava.

"Povodom slučaja A.M. direktorka Gradskog centra za socijalni rad je smenila rukovodioca Odeljenja Savski venac zbog njene neobaveštenosti o predmetnom slučaju tokom perioda rukovođenja, i nesaradnje u vezi sa tim slučajem", navedeno je u saopštenju centra. 

Gradski centar još uvek utvrđuje pojedinačnu odgovornost radnika Centra za socijalni rad koji su bili zaduženi za praćenje slučaja maloletne A.M.

Protiv oca devojčice biće pokrenut postupak za potpuno lišavanje roditeljskog prava i krivična prijava zbog sumnje da je zlostavljao ćerku. Protiv majke je pokrenut ostupak za delimično lišavanje roditeljstva, a u toku je i traženje adekvatne hraniteljske porodice za dete.

Gradski centar za socijalni rad u saradnji sa Prihvatilištem za urgentno zbrinjavanje zlostavljene dece pravi plan socijalne, psihološke, psihoterapijske, zdravstvene, obrazovne i resocijalizacijske pomoći devojčici.

U saopštenju se navodi i da će biti pokrenut postupak za priznavanje prava na dodatak za negu i pomoć drugog lica kojim će maloletna A.M. Dobiti neophodna mesečna primanja.

Centar za socijalni rad nije postupao u skladu sa zakonskim ovlašćenjima 

Komisija Ministarstva rada i socijalne politike prethodno je utvrdila da je Gradski centar za socijalni rad - Odeljenje Savski venac, u slučaju zlostavljanja maloletne A.M., načinilo nekoliko propusta.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, komisija je utvrdila da je devojčicu A.M. otac izveo iz Doma u Kulinama 2001. godine bez saglasnosti Gradskog centra za socijalni rad, što je bilo protivno njenim interesima, ali i da je ta saglasnost tek naknadno obezbeđena.

Centar za socijalni rad je, kao organ starateljstva u daljem radu organizovanja zaštite A.M., nije postupao u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima jer su izostale neophodne mere i intervencije u proceni ukupnih potreba njene porodice.

Komisija je utvrdila i da Centar za socijalni rad - odeljenje Savski venac nije imao redovne kontakte sa porodicom deteta u periodu od 2005. do 2008. godine, što je bilo neophodno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара