Stefanović: Uhapšeno 11 pripadnika najjače kriminalne grupe u Vojvodini

Policija je u više odvojenih akcija uhapsila 11 osoba na teritoriji Vojvodine zbog sumnje da su počinili više različitih krivičnih dela, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva, prodaja narkotika, bekstva iz zatvora, a zaplenjena je veća količina oružja i municije, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Dodaje i da treba sačekati pravosnažni završetak sudskog procesa protiv trojice državljana Srbije u Belgiji i da ne želi da prejudicira da li će se ta zemlja tim povodom obratiti našim državnim organima.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je policija razbila najjaču kriminalnu grupu na severu zemlje, u Vojvodini, koja stoji iza izvršenja najtežih krivičnih dela, od ubistava do prodaje narkotika.

"Ove akcije potvrđuju da ne postoji kriminal koji će ostati nedotaknut i kriminalci koji mogu da se osećaju sigurno u Srbiji", rekao je Stefanović.

U dve odvojene akcije policija je u Pančevu, kao i u Surčinu i Staroj Pazovi, zaplenila veću količinu oružja i municije, a nakon višemesečnog intenzivnog rada, policijski službenici Uprave kriminalističke policije rasvetlili su i pokušaj ubistva u Novom Sadu pripadnika jednog od najjačih kriminalnih klanova na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, policija je uhapsila vođu ove grupe A. K. (26), kao i još pet članova: B. T. (35), R. K. (41), Lj. M. (47), S. K. (32) i N. D. (27).

Kod njih su nađena ukupno oko 42 kilograma narkotika, pretežno skanka i manja količina kokaina. Otvorena je i ilegalna laboratorija za proizvodnju te opojne droge, gde je pronađen zasad sa oko 900 biljaka.

Vođe ove grupe A. K. i D. B. uhapšne su prilikom pretresa automobila koji je služio za prikriven transport i dalju prodaju ovih narkotika u kome je na licu mesta tokom akcije pronađena "jedna količina droge".

Ostali članovi su uhapšeni zbog sumnje da su pokušali da prokrijumčare 2,5 kilograma skanka na teritoriju Mađarske.

U kući koju je kupio N. D. pronađena je ilegalna laboratorija za proizvodnju te opojne droge i specijalizovani timovi policije su uspeli da uvežu sve ovo sa trgovinom narkotika koja traje već neko vreme.

Tokom akcije u kući A. K. je nađen još jedan pripadnik te kriminalne grupe V. Š., koji je priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo M. M. jula ove godine u Subotici. Za V. Š. je raspisana poternica i od strane Višeg suda u Novom Sadu zbog pokušaja ubistva 2012. u Novom Sadu na štetu R. M.

Za to delo je već osuđen 2012. godine i za njim se tragalo zbog odlaska na izdržavanje zatvorske kazne.

Protiv A. K., kod koga se krio u kući, podneta je i krivična prijava zbog pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Nakon višemesečnog intenzivnog rada, policijski službenici Uprave kriminalističke policije rasvetlili su i pokušaj ubistva u Novom Sadu pripadnika jednog od najjačih kriminalnih klanova na teritoriji bivše Jugoslavije, S. K. i V. V. Zbog sumnje da je jedan od izvršilaca tog krivičnog dela nakon prikupljenih neospornih dokaza, policija je protiv S. V. (1982) podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, a nastavlja se i dalji rad na utvrđivanju identiteta i pronalasku ostalih lica koja su saizvršioci u tom krivičnom delu.

Osumnjičeni S. V. je trenutno u pritvoru u Republici Srpskoj zbog sumnje da je u oktobru ove godine ubio M. L. na području Istočnog Sarajeva.

U dve odvojene akcije policija je zaplenila i veću količinu oružja i municije.

U Pančevu, pripadnici MUP-a, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su G. V. (65) iz Pančeva zbog sumnje da je izvršeno krivično delo krađa oružja i dela borbenog sredstva.

U akciji je zaplenjeno 11 pušaka, od čega tri automatske, dve poluautomatske puške, dva karabina, četiri malokalibarske puške, dve ručne bombe M-75, dva optička nišana, jedna prigušivač, devet okvira za municiju, oko 5.000 komada municije raznog kalibra i četiri detonatorske kapisle.

Značajna količina oružja zaplenjena je u Surčinu i Staroj Pazovi, to je bila povezana akcija jer se radi o dvojici braće J. G. (1979) i Ž. G. (1985) kod kojih je pronađen jedan puškomitraljez, jedna automatska puška, jedna sačmarica, dve puške ručne izrade, jedan pištolj, dve bombe M-52, 11 detonatora, tri kapisle, veća količina municije različitog kalibra.

Takođe, pripadnici MUP-a uhapsili su u jednom stanu u Beogradu I. B. (1988), za kojim je bila raspisana poternica zbog bekstva iz zatvora Zabela tokom jula, gde se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne kao pripadnik kriminalne grupe koja je na teritoriji Srbije 2010. osumnjičena za izvršenje više krivičnih dela razbojništva.

Stefanović: Čeka se odluka Belgije, bez prejudiciranja  

Upitan kako će reagovati Srbija na presudu Belgije, ukoliko ta zemlja bude tražila izručenje ili eventualno služenje kazne u Srbiji za Veselina Vukotića, Andriju Draškovića i Božidara Spasića, Stefanović kaže da prvo treba sačekati da se završi sudski proces, jer do pravosnažnosti presude ostaje mogućnost da ne budu kažnjeni.

"Ako budu kažnjeni, Belgija će se verovatno obratiti našim državnim organima, ali ja ne bih da prejudiciram šta će Belgija uraditi", rekao je Stefanović.

Kad se to dogodi, Ministarstvo pravde će odlučiti u skladu sa zakonom, a MUP će ispunjavati sve naloge državnih organa, rekao je Stefanović i dodao da za sada MUP nije obavešten od nadležnih državnih organa o tom slučaju.

Na konstataciju da Srbija nema sporazum sa Belgijom o međusobnom izručenju državljana i pitanje šta će biti stav Vlade, Stefanović je rekao da ne može da govori o stavu Vlade jer Vlada ne zauzima stavove u vezi sa krivičnim procesima.

"To nije nadležnost Vlade, već sudova, tužilaštva i državnih organa koji se tim poslovima bave", rekao je Stefanović.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво