Stefanović: Uhapšeno deset osoba, pronađena velika količina oružja

Na području Apatina i Sombora razotkrivena i uhapšena grupa od 10 lica koja je prodavala, distribuirala i koristila različito naoružanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ističući da je pronađena velika količina oružja. Naglasio je da istraga do sada nije pokazala da ima direktne veze između oružja koje je pronađeno u Apatinu i Somboru i onog pronađenog u Jajincima i Novom Beogradu.

Stefanović je rekao da su uhapšeni i organizatori te grupe i naveo da je nađeno devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma TNT ekspoloziva, sa više desetina električnih detonatora, 111 ručnih bombi, 12 ručnih protivtenkovskih bombi, dve "zolje", 10 tromblonskih mina, osam automatskih puški, dve poluatomatske puške, jedan puškomitraljez, šest pištolja, dva karabina, jedna malokalibarska puška, 6.000 komada municije, jedna protivtenkovska mina i ostali prateći pribor.

Radi se o zaista ogromnoj količini naoružanja, koje je ta grupa prodavala, rekao je Stefanović gostujući na TV Pink.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, uhapšeni su: S. K. (1981), D. G. (1976), D. D. (1972), M. B. (1995), D. Đ. (1965), N. K.(1989), D. C. (1988), M. O. (1970), R. G. (1989) i B. M. (1987), saopštio je MUP.

Sumnja se da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe po nalogu organizatora S. K. tokom 2016. godine nabavljali veće količine oružja, municije i eksplozivnih materija.

Osumnjičeni je odlazio na unapred dogovorene lokacije i preuzimao oružje, municiju i eksplozivna sredstva, a potom pronalazio kupce. Nakon dobijanja novca sastajao se sa pripadnicima kriminalne grupe i isplaćivao im dogovoreni iznos, navodi MUP.

Ministar je objasnio da su u toku provere koje će pokazati kome je oružje bilo namenjeno i šta su bili ciljevi osoba kod kojih je pronađeno, da li trgovina ili to ima veze sa nekim drugim dogajađima.

Pohvalio bih dobru saradnju policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, istakao je Stefanović.

"Ovoj grupi je presečen put, deset lica je privedeno i zaplenjena je kompletna količina naoružanja", dodao je Stefanović.

Na pitanje ima li indicija kome je oružje upućeno, ministar unutrašnjih poslova je rekao da je istraga u toku i dodao da uvek postoji zabrinutost zbog pretnji terorizmom kao i zbog toga kome je sve to oružje moglo dospeti u ruke.

Istraga se proširuje i dalje, rekao je Stefanović i podsetio da je ove godine bilo više dobrih rezultata postugnutih sa kolegama iz inostranstva, kao i da sarađujemo sa kolegama iz inostranstva.

"Zabrinuti smo naravno ne samo zbog upotrebe tog naoružanja u našoj zemlji već i mogućnosti da ono dođe i u neke druge evropske prestonice i da se njime načini krivično delo", naglasio je ministar.

Kao primer dobre saradnje naveo je Francusku rekavši da su u saradnji sa tamošnjom policijom presečeni neki švercerski kanali gde je bilo krijumčarenja naoružanja autobusima prema Parizu.

"Zahvaljujem svim pripadnicima policije koji su u tom teškom zadatku učestvovali i mislim da smo pokazali da policija vrlo efikasno radi svoj posao", zaključio je Stefanović.

Naglasio je da istraga do sada nije pokazala da ima direktne veze između oružja koje je pronađeno u Apatinu i Somboru i onog pronađenog u Jajincima i Novom Beogradu.

"Za sada nema direktne veze" rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво