Bez izručenja troje radikala Hagu

Srbija je obavestila Haški tribunal o prvostepenoj odluci Višeg suda da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke – Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić – ne izruče tom tribunalu. Sud u Hagu zahtevao je njihovo izručenje radi suđenja a povodom optužbi da su uticali na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja. Početkom sledeće nedelje očekuje se konačna odluka tročlanog veća suda u Beogradu.

Predstavnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović je u podnesku Tribunalu naveo da je sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine utvrdio da, prema zakonu o saradnji, nisu ispunjene pretpostavke za predaju i hapšenje okrivljenih Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, po nalogu Tribunala u Hagu od 19. januara 2015.

U podnesku, u koji je Tanjug imao uvid, ističe se da je to prvostepeno rešenje, da još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog veća očekuje početkom sledeće sedmice.

Naime, rešenjem sudije za prethodni postupak utvrđeno je da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, a to je da je reč o krivičnim delima iz članova 2, 3, 4 i 5 Statuta Tribunala (najteži ratni zločini, genocid i zločini protiv čovečnosti).

Nakon odluke kojom se utvrđuje nepostojanje pretpostavki za izručenje, Zakon nalaže da sudija za prethodni postupak po službenoj dužnosti veću od troje sudija dostavi svoje rešenje zajedno sa spisima predmeta.

Veće može tu odluku da potvrdi, ukine ili preinači u roku od tri dana, i njegova odluka je pravosnažna i izvršna, navodi se u podnesku predstavnika Srbije, koja je ove zime obavezana da na svakih 15 dana obaveštava Tribunal o aktivnostima države povodom zahteva za hapšenje i izručenje radikala.

"Saradnja država sa Tribunalom je regulisana Statutom, i to pravilom 29 u kome se kaže da će države bez nepotrebnog odgađanja udovoljiti svakom nalogu, a to uključuje hapšenje, predaju ili dovođenje pred međunarodni sud", rekao je Nenad Golčevski iz Haškog tribunala.

Prethodno je Srpska radikalna stranka saopštila da je na sudu utvrđeno da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji, naveo je SRS.

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić juče su saslušani pred sudijom za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine povodom zahteva Haškog tribunala za njihovo hapšenje i izručenje.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužžilašštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Vjerica radeta je rekla da je, otkad se pojavio zahtev Tribunala, tvrdila da neće dobrovoljno otići, da su sve optužbe lažne i da nema pravnog osnova za izručenje zbog nepoštovanja suda. 

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog veća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u celosti i naloži ponavljanje suđenja.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić objašnjava da izvršna vlast mora da poštuje odluke nezavisnih sudskih instanci.

"Sve drugo bi bio čisti voluntarizam, ukoliko želimo da gradimo pravnu državu moramo da se ovako odnosimo prema odlukama suda, sviđale se nama ili ne", istakao je Ljajić. 

U Evropskoj komisiji najavljuju analizu odluke suda o neizručivanju funkcionera SRS-a Tribunalu u Hagu. Baš time je, između ostalog, Hrvatska uslovljavala Beograd za otvaranje poglavlja.

"Ja se plašim da će Hrvatska iskoristiti ovakvu odluku, da će pojačati pritisak na Brisel pošto su sve druge akcije Hrvatske u Briselu pale", rekao je Ljajić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво