Ustavni sud usvojio žalbu građana

Ustavni sud Srbije usvojio je ustavnu žalbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku i sudsku zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sloboda koja garantuje Ustav.

Ustavni sud je ustanovio da je A. Đ. iz Beograda uskraćeno suđenje u razumnom roku i da ima pravo na naknadu nematerijalne štete.

Oštećeni je 19. februara 2004. godine podneo tužbu Prvom opštinskom sudu u Beogradu protiv četiri osobe, zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, a spor je obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja 28. januara ove godine.

Ustavni sud je utvrdio da razlog tome nije složenost predmeta, niti postupanja podnosioca ustavne žalbe, već nadležnog suda koji snosi odgovornost za "neopravdano odugovlačenje postupka".

Ustavni sud je utvrdio da za četiri godine nikada nije održan glavni pretres, mada je zakazivan 17 puta, jer se okrivljeni nisu pojavili i pored više naloga za privođenje.

Ocenjeno je da se postupanje nadležnog suda efikasnim, "jer nije bio u stanju da spreči očiglednu opstrukciju pravde koju su planski i organizovano vršili svi okrivljeni", objasnio je sudija izvestilac dr Dragan Stojanović.

Ustavni sud nije prihvatio obrazloženje Prvog opštinskog suda da je na odugovlačenje postupka uticalo odsustvo saradnje policije, koja u nekoliko slučajeva nije postupila po nalogu suda.

U obrazloženju odluke piše da je nadležni sud dužan da "efektivno kontroliše ponašanje okrivljenih, odnosno da obezbedi njihovo pristupanje sudu, kako ne bi bilo nepotrebnog odugovlačenja postupka".

Više od 1500 žalbi čeka odluku Ustavnog suda

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić je ukazala da je odluci prethodio obiman rad sudija, koji nemaju veliko iskustvo u rešavanju ustavnih žalbi, naglasivši da su razmotreni svi elementi koje razmatra i Sud u Strazburu kada je u pitanju suđenje u razumnom roku.

"Koliko je značaj današnje odluke Ustavnog suda govori podatak da je 4.700 predmeta obustavljeno zbog apsolutne zastarelosti u poslednjih pet godina, što je zastrašujući podatak za državu koja hoće da ima efikasno sudstvo", kazala je sudija dr Marija Draškić.

Najveći broj presuda protiv Srbije pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu tiče se upravo suđenja u razumnom roku.

Ustavni sud je od 1. aprila rešio više od 200 ustavnih žalbi, od 1.500 kojima je zatrpan otkako je ova institucija uvedena, 2006. godine.

Žalba na suđenje u razumnom roku je druga žalbu koju je taj sud usvojio. Prva pozitivna odluka Ustavnog suda odnosila se na povredu prava na stalnost sudske funkcije sudije Branka Tomkovića iz Alibunara. Pravo na žalbu Ustavnom sudu imaju svi građani ukoliko su im povređena neka Ustavom zagaranotvanih prava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара