Bramerc: Nezadovoljstvo porodica nestalih iz RS opravdano

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio iz Sarajeva, gde su mu porodice nestalih ratnih žrtava iz Republike Srpske iznele svoje nezadovoljstvo sporim procesom traženja, da je to nezadovoljstvo i opravdano.

Bramerc, koji boravi u višednevnoj poseti BiH u sklopu priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon sastanka sa glavnim tužiočem BiH Goranom Salihovićem i predstavnicima udruženja nestalih iz RS i Fedracije BiH, naveo je i da vidi porogres, ali da njime nije preterano zadovoljan, prenosi Tanjug.

Salihović je uoči sastanka novinarima otkrio da je glavna tema problem traženja nestalih i da bi taj proces trebalo ubrzati, prenose "Nezavisne novine".

"Imali smo 33.000 nestalih tokom rata, a do sada je otkriveno i identifikovano 23.000 žrtava. Ostalo je, ipak, dosta neidentifikovanih lica", precizirao je Bramerc i apelovao na sve one koji su odvozili i zatrpavali žrtve da se prijave i da sarađuju sa Tužilaštvom BiH, zbog svih žrtava i njihovih porodica.

Milutin Mišić iz Instituta za nestala lica RS ocenio je da se radi o značajnom zastoju u procesu traženja nestalih, da je potreban novi impuls u načinu traženja, metodologiji, kao i veća odgovornost svih institucija u tom procesu.

Direktor Instituta za nestale BiH Amor Mašović navodi da je na sastanku razgovarano o problemima, ali i o mogućim modalitetima unapređenja procesa traženja nestalih i ističe da je ponovo naglašena činjenica da je BiH daleko ispred svih zemalja u svetu kada je u pitanju dosadašnji rad na pronalaženju nestalih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво