Munjeza i Jolović pušteni na slobodu

Sudija Trgovinskog suda u Beogradu Željko Munjeza i advokat Nemanja Jolović pušteni su nešto posle ponoći da se brane sa slobode tokom istrage koju će protiv njih sprovesti Okružni sud u Beogradu, pošto se istražni sudija nije složio sa predlogom tužilaštva da im se odredi pritvor.

U Okružnom sudu u Beogradu Tanjugu je rečeno da je istražni sudija posle saslušanja pokrenuo istragu protiv Munjeza i Jolovića, ali da se nije složio da predlogom za određivanje pritvora jer ne stoje razlozi koje je tužilaštvo navelo u svom zahtevu.

Tužilaštvo je zatražilo da im se pritvor odredi zbog mogućnosti uticanja na svedoke u toku istrage, načina izvršenja i težine krivičnog dela, kao i zbog opasnosti da bi delo moglo biti ponovljeno.

Zbog neslaganja između istražnog sudije i tužilaštva o predlogu za određivanje pritvora odlučiće krivično vanraspravno veće Okružnog suda u Beogradu.

Munjeza i Jolović uhapšeni su u petak prepodne i do saslušanja pred istražnim sudijom bili su zadržani u policijskom pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Rešenje o sprovođenju istrage protiv Munjeza doneto je zbog sumnje da je izvršio krivično delo kršenje zakona od strane sudije, dok se Jolović istim rešenjem tereti da je zloupotrebio službeni položaj.

Munjeza i Jolović sumnjiče se da su preduzeću "JU trejd" iz Železnika pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 64,4 miliona dinara, na štetu poverilaca preduzeća "BIM Slavija AD".

Policija je ranije saopštila da se Munjeza i Jolović sumnjiče da su pomenuta krivična dela izvršili u svojstvu predsednika stečajnog veća Proizvodno-prometnog preduzeća Holding kompanija "BIM Slavija AD", odnosno stečajnog upravnika tog preduzeća.

Munjeza je po prethodnom dogovoru sa Jolovićem 23. februara 2006. godine doneo rešenje kojim se, bez osnova, odobrava isplata iz stečajne mase "BIM Slavija" preduzeću "JU trejd Železnik" kao pravnom sledbeniku potraživanja "Beobanke AD" Beograd u stečaju, u iznosu od preko 70 miliona dinara.

On je to uradio iako je znao za nalaz veštaka da ne postoji objekat na kome je uspostavljeno založno pravo - hipoteka, što je u suprotnosti sa postojećom pravnom regulativom, navedeno je u policijskom saopštenju.

Skupština Srbije ukinula je Munjezi sudski imunitet i odobrila njegovo hapšenje i određivanje pritvora.

Joloviću, koji proveo skoro dve godine u pritvoru, već se sudi u Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu kao jednom od organizatora grupe poznate kao "stečajna mafija".

Pored njega, na optuženičkoj klupi se nalaze i bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, bivša direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i još 26 optuženih za privredni kriminal i korupciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво