Uhapšeni policajci i carinici

Zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja pripadnici MUP-a u saradnji sa Unutrašnjom kontrolom carine uhapsili su trinaest policijskih i šest carinskih službenika.

U nastavku akcije za borbu protiv kriminala i korupcije, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole policije MUP-a Srbije, u saradnji sa Unutrašnjom kontrolom carine, nakon višemesečnog operativnog rada lišili su slobode i odredili zadržavanje do 48 sati za trinaest policijskih i šest carinskih službenika.

Zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, privedeni su policijski službenici: Goran Špica (1966)  Milan Lojanica (1966) Selma Kozica (1979) Zaim Lončarević (1986) Goran Lučić ( 1966) Svetozar Matović (1978) Igor Petrić (1981) Saša Radović (1971) Danilo Femić (1978) Pera Pejatović (1974) David Despotović (1981) Igor Garabinović (1982) Saud Čaušević (1984).

Privedeno je i šest carinskih službenika Uprave carine Carinske ispostave "Jabuka" zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela primanje mita: Slobodan Bjedov (1951) Predrag Mandić (1965) Veljko Kijanović (1969) Dragan Stamenkovć (1979) Veselin Gašić (1955) Gordana Ječmenica (1969).

Osumnjičeni policijski službenici MUP-a Srbije, Uprave granične policije Regionalnog centra prema Crnoj Gori, Goran Špica, Milan Lojanica i carinski službenik Slobodan Bjedov su označeni kao organizatori kriminalne grupe koja je se bavila krivičnim delima primanje mita i zloupotrebom službenog položaja i to u periodu od aprila do decembra 2009. godine radi sticanja dobiti.

Svaki član ove organizovane kriminalne grupe imao je određeni zadatak, stvarali su povoljne uslove koji su omogućavali policijskim službenicima da od građana zahtevaju ili primaju različite novčane iznose, kako prema njima ne bi preduzimali određene službene radnje, na šta ih je obavezivao Zakon o policiji i Zakon o zaštiti državne granice.

Carinici su, u dogovoru sa policijskim službenicima, od građana koji prevoze robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, zahtevali novac kako bi im omogućili unošenje ili iznošenje robe iz Srbije kao i prelazak državne granice osobama koje nisu posedovale potrebna dokumenta. Na kraju smene, osumnjičeni su delili novac koji su od građana dobili.

Nakon isteka zakonskog roka za zadržavanje osumnjičena lica će uz krivičnu prijavu biti predata istražnom sudiji Okružnog suda u Užicu.

Krivičnom prijavom, pored navedenih lica, obuhvaćeni su i carinski službenik Dejan Petrović i bivši carinski službenik Rajica Đurčić, koji se trenutno nalaze u bekstvu.

Nastavlja se akcija za privođenje ostalih osumnjičenih članova ove kriminalne grupe.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 06. dec 2013, 04:16) - anonymous [neregistrovani]

policija

neka su ih pohapsili sve su to lopovska posla

(ponedeljak, 22. mar 2010, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Carina

Meni se desilo da sam na carinskom prelazu sa Rumunijom kod Vrsca morao da platim rucak za celu smenu zbog prijave auta za carinjenje.I ako je sve bilo regularno,auto se vodio na moje ime,receno je da mogu da dobijem papire za carinjenje tek kad platim "klopu" koja je donesena iz restorana.Nisu svi carinici isti,mnogo je postenih,ali zbog nekolicine svi su na losem glasu...

(petak, 19. feb 2010, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

Samo tako

Kad sam dosao na nasu carinu prijavio sam polovnu m.testeru gde mi je carinik rekao da mora da se plati carina.Ali umesto placanja carine dao mi je neki njegov racun komunalno ili struja ne znam tacno, a kad to platis rekao je dobices pasos i kako on rece dobro si prosao i ti i ja.Moje iskustvo sa nasim carinikom