Dinar nastavlja da jača

Zvanični srednji kurs je 76,99 dinara za evro što je 50 para manje nego juče. To je nova rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini. Sličan kurs bio je krajem oktobra prošle godine. Istovremeno inflacija je oko 12 odsto što je mnogo više od planirane, a nema ni sniženja cena.

Kurs ne određuje Narodna banka već devizno tržište, kaže guverner Radovan Jelašić.

"Ja sam ubeđen da će potrajati prilično duži vremenski period da se vrati iznad 80 nego što se spustio ispod 80. Sve naravno zavisi od toga kakvi će biti sledeći koraci, šta će uraditi sada Evropska Unija, da li posle ovih najava vezanih za buddžet, kakav će on na kraju krajeva da bude, šta će biti sa jednim eventualnim programaom sa MMF-om i tako dalje. Naravno tome treba pridodati i monetarnu politiku Narodne banke Srbije. Mi bi bili najsrećniji da konačno uđemo u fazu da možemo da smanjimo našu referentnu kamatnu stopu. Jačanju dinara doprinela je restriktivna monetarna politika, stabilizacija političke situacije u zemlji i rast poverenja i interesovanja investitora", kaže guverner.

"Ja očekujem da ćemo ove godine imati vrlo veliki priliv direktnih stranih investicija, možda čak i 6 milijardi dolara. Uz komercijalno zaduživanje koje će biti takođe visoko u ovoj godini. Imaćemo veliku ponudu deviza i samim tim imaćemo jedan pritisak na jačanje dinara i u narednom periodu", kaže ekonomista Goran Nikolić.

I pored toga što je dinar sada, u odnosu na pre nekoliko meseci, jači za više od 10 procenata u odnosu na evro, cene ne kreću na dole.

"Prosto mi imamo takve tržišne strukture da je adaptiranje cena na dole praktično nemoguć slučaj", kaže ekonomista Boško Živković.

Trgovci tvrde da oni ne mogu da utiču na cene.

"Mi u dinarima i kupujemo i prodajemo robu. Kupujemo robu od domaćih proiavođača i od uvoznika koji uvoze robu inostranog porekla. Mi smo tu potpuno neutralni. Ali mi zajedno sa njima svakodnevno pričamo i svaki put kada se menja kurs na dole postavljamo pitanje, teramo ih da i oni smanjuju tu cenu, ili ako kurs raste moramo da razumemo zašto cene rastu. Znači, te se promene neće desiti odmah zato što postoji neko vreme dok se te nove cene ne stave u kalkulacije. Ali sigurno ima naznaka da će se pomerati cene", kaže direktor Delta Maksi Srbija Rajko Mandić.

Jak dinar doprineo je smanjivanju inflacije, tako da će ona ovog meseca biti znatno manja. Guverner očekuje da tako bude i narednih meseci usled pojeftinjenja poljoprivrednih proizvoda i smirivanja svetske cene nafte. Preduslov je ipak da fiskalna politika ostane neutralna, to jest da država rebalansom buddžeta, ne poveća svoje troškove.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи