Ukinut monopol, cene rastu

Gorivo na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije skuplje je tri dinara po litru. NIS poskupljenje objašnjava rastom cena sirove nafte na svetskom tržištu. Ako sirova nafta dalje poskupi, tako će biti i sa našim benzinom, kažu u NIS-u.

Iako je NIS izgubio monopol i naftno tržište postalo otvoreno za uvoz svih derivata, to se po cenama na pupama baš i ne vidi. Zbog usklađivanja akciza odmah posle praznika domaći i strani naftaši podigli su cene.

Svi naftaši na našem tržištu imaju svoje cene, ali su razlike minimalne. Recimo, cena najtraženijeg evrodizela kreće se od 122,5 dinara kod NIS-a do 126,4 dinara kod nekih privatnika. Iako je NIS i dalje za dinar do dva jeftiniji od drugih, vozačima je i to preskupo.

Benzin evropremijum poskupeo je na NIS-ovim pumpama tri dinara, sa 125,6 na 128,6 dinara, cena bezolovnog benzina BMB 95 veća je za dva dinara i iznosi 118,4 dinara, dok je dizel D2 1,4 dinara skuplji i staje 110 dinara.

U NIS-u objašnjavaju da je prosečna cena nafte "brent" u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 86,5 dolara po barelu, poslednjeg dana 2010. bila je 92,5 dolara, a u prvih 10 dana ove godine cena nafte porasla je na 94,6 dolara po barelu.

U Srbiji su, objašnjavaju u NIS-u, od 1. januara povećane i akcize na evropremijum za 4,8 dinara po litru, na evrodizel za 6,6 dinara, na D2 za 4,6 dinara, a na bezolovni benzin BMB 95 za 0,3 dinara.

Gorivo košta koliko i u regionu

Kada se preračuna u evre, kako ističu u toj kompaniji, NIS-ov evropremijum košta 1,21 evro po litru, dok je njegova cena, na primer, u Hrvatskoj 1,25 evra, u Crnoj Gori 1,26, u BiH 1,10 evra, Makedoniji 1,23, Mađarskoj 1,3, Rumuniji 1,17, Bugarskoj 1,12, Grčkoj 1,59, a u Sloveniji 1,26 evra.

U Ministarstvu energetike kažu da država više ne reguliše cene, da je omogućen slobodan uvoz i formiranje cena derivata. Evrodizel košta, kažu, isto kao u zemljama okruženja, a evrobenzin jeftiniji je samo u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Rumuniji.

Cene će dalje kreirati svetsko naftno tržište. Stručnjaci nisu optimisti.

"Prema nekim analizama i nekim analitičarima, procenjuje se da, nažalost, iz jedne ekonomske krize ulazimo u neku drugu ekonomsku krizu, posmatrajući ono što se dešava na tržištu nafte i neki nagli rast cene sirove nafte u poslednje vreme", kaže Slobodan Sokolović, profesor Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

Cena barela sirove nafte na svetskim berzama premašila je 94 dolara. Prognoze su da bi vrlo brzo mogla da dostigne i 100 dolara.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво