Читај ми!

Zima je sve bliže, snabdevanje Evrope gasom sve kritičnije – šta je preduzela Srbija

Kako se približava zima snabdevanje Evrope gasom je sve kritičnije. Da bi podmirila svoje potrebe Kina obustavlja isporuke tečnog gasa Evropi. Dotok ruskog gasa prekinut je Severnim tokom i gasovodom Jamal. U punom kapacitetu stiže samo Turskim tokom pa dalje Balkanskim u našu zemlju i Mađarsku. Vlada Srbije do kraja oktobra je zabranila izvoz prirodnog gasa kako bi od mogućih globalnih poremećaja zaštitila domaće tržište.

Privremena zabrana izvoza gasa odnosi se, pre svega, na takozvani prirodni "komprimovani gas" koji se transportuje pod većim pritiskom u velikim bocama i kamionima. Taj gas Srbija izvozi u Bugarsku, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

"Srbija ima ovo što stiže redovno Balkanskim tokom što imamo u Banatskom dvoru i uskladišteno u Mađarskoj. Ruski gas u Evropu stiže preko Ukrajine oko 42 miliona kubnih metara gasa dnevno i preko Turske, krak Turskog toka 15,7 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide preko Bugaske, Srbije i Mađarske. I tim gasom se snabdeva i Bosna i Hercegovina i delom Hrvatska i iz Mađarske do Austrije", rekla je Jelica Putniković, urednica portala "Energija Balkana".

Stručnjaci: Sankcije Rusiji produbljuju energetsku krizu i inflaciju u EU 

U zapadnu Evropu stižu smanjene količine, jer Severni tok zbog sabotaža ne funkcioniše, a dotoka dvosmernim gasovodom Jamal trenutno nema ni u jednom smeru. Još krajem aprila Gasprom je Poljskoj obustavio gas, jer nije htela da plaća u rubljama pa se snabdevala iz Nemačke. Stručnjaci ocenjuju da sankcije Rusiji produbljuju energetsku krizu i inflaciju u Evropskoj uniji.

"Imamo ogromnu energetsku krizu u Evropi. Rusija je bila veoma, veoma pouzdan snabdevač gasom u poslednjih 60 godina, ali to više nije. Ako postanete veoma zavisni od Rusije i znate i nemate sopstveni energetski kapacitet ili nemate dovoljno, onda upadate u nevolje", rekao je Piter Klepe, glavni urednik portala BrusselsReport.eu.

Evropske države pokušavaju da nađu bar privremeni izlaz iz energetskih nevolja. Rumunija, koja je odredila da iskopavanje uglja zabrani do 2032. zbog loše hidrologije u termoelektranama, traži energetsku stabilnost za zimu.

"S obzirom na trenutnu krizu, oslanjamo se na ugalj i koristimo ga za proizvodnju električne energije u kratkom roku kako bismo prebrodili ovu zimu i ovu krizu. Razgovarao sam sa potpredsednicom Evropske komisije o tome da odgodimo neke rokove za gašenje elektrana na ugalj", naveo je Virdžil Popesku, ministar energetike Rumunije.

I Srbija utvrdila zelenu agendu 

I naša zemlja je odredila "zelenu agendu". Cilj je povećanje udela obnovljivih izvora, ali kroz pravednu energetsku tranziciju posebno u uslovima energetske krize.

"Niko ne može da ostane bez posla zato se i zove pravedna tranzicija i ona se ne sprovodi preko noći već u decenijama ispred nas. Dakle, tek kada imate spremne uslove za druge izvore energije, onda možete da pričate o tome da polako izlazite iz onoga što su fosilni izvori energije ili oni koji zagađuju životnu sredinu", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Istovremeno sa neizvesnošću snabdevanja, Brisel se bori da tokom zime obuzda rast cena struje i gasa. Evropska komisija u utorak će predložiti gornje granice za cenu gasa i paket mera kako bi se članice izjasnile do petka. Rusi su već poručili – ograničenje cene ruskog gasa dovešće do potpunog prekida isporuka.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво