Čitaj mi!

Brnabićeva sa japanskim privrednicima koji posluju u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić priredila je u Tokiju večeru za japanske privrednike čije kompanije posluju u Srbiji.

Večeri prisustvuju predsednik "Toyo Tire Corporation Takaši Šimizu, predsednik "Yazaki Corporation" Riku Jazaki, te predsednik Upravnog odbora "Japan Tobačo" Mucuo Ivai.

Na večeri su i predsednik kompanije  "Minth Japan" Tomojuki Jamada, kao i Sofi Čin iz "Minth Group" ", izvršni direktor "Automotive Division", dela "Toyota Tsusho Corporation" Šigeru Harada kao i Rikija Ivase, generalni menadžer odseka za globalnu prodaju Toyota Tsusho Corporation".

Večeri prisustvuju i izvršni potpredsednik "Mitsubishi Corporation" Kijotaka Kikući, kao i jedan od potpredsednika NIDEC Grupe Đunićiro Nagajama.

Premijerka se na početku večeri zahvalila privrednicima što su prihvatili njen poziv, navodeći da bi od njih želela da čuje šta još država može da uradi kako bi oni dodatno unapredili svoje poslovanje u Srbiji.

"Radujemo se što u Srbiji raste broj japanskih investitora, posebno u poslednje tri godine. Japanski investitori su jedni od najkonzervativnijih, ali kada jednom dođu u neku zemlju, i drugi ih prate", rekla je Brnabić koja boravi u Japanu zbog sahrane Šinzo Abea.

Dodala je da je danas prisustvovala državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je, kazala je, bio veliki prijatelj Srbije, koji je 2018.godine posetio našu zemlju, takođe, sa privrednim delegacijom.

Premijerka je nazdravila "za prijateljstvo Srbije i Japana, uz zahvalnost privrednicima te zemlje što veruju u Srbiju".

Ekonomski odnosi Srbije i Japana su u usponu, a japanske kompanije poslednjij nekoliko godina ulažu na srpsko tržište.

Prošle godine ostvaren je rekordan obim robne razmene od 324,6 miliona dolara.

I izvoz (117,2 miliona dolara) i uvoz (207,4 miliona dolara) pojedinačno su dostigli svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.

Za rast srpskog izvoza u Japan u prethodnih nekoliko godina zaslužno je povećanje plasmana na japanskom tržištu vodećeg proizvoda u strukturi izvoza - cigareta koje čine 86,3 odsto ukupnog izvoza.

Najveći izvoznik u Japan je kompanija "Philip Morris Operations" , sa učešćem od 86,3 odsto u ukupnom izvozu.