Читај ми!

Embargo na uvoz ruskog uglja u EU, Švajcarska savetuje građanima da spreme sveće

Naftovod "Družba", koji rusku naftu, preko Ukrajine doprema u Evropu, od 16 sati ponovo radi. Od ponoći na snazi će biti zabrana uvoza ruskog uglja u Evropsku uniju. Stari kontinent suočava se sa sve većom neizvesnošću snabdevanja energentima i drži rekordno visoke cene gasa, uglja, a posebno struje.

Zemlje Evropske unije više neće moći da uvoze ruski ugalj. Taj embargo je okosnica petog briselskog paketa sakcija dogovorenog još u aprilu, a primenjuje se od danas.

Luke širom Evrope preplavljene su ugljem koji stiže iz Afrike, Indonezije, Kine. Samo u Poljsku, koja više od 80 posto struje dobija iz uglja, ove sedmice stiže 100.000 tona.

"Spremni smo, imamo infrastrukturu da pretovarimo bilo koju količinu čim stigne prekookeanskim brodovima. Obezbeđena su i skladišta i transport prugom, a možemo da opslužujemo kupce, ako je potrebno. Zemlja čeka ugalj. Ako ova godina bude rekordna, zaradiće i luka i operateri", navodi Kazimijež Koralevski, potpredsednik Luke Gdinja.

I mere štednje, koje su na snazi u zemljama članicama, ne odobravaju svi. Iako su i struka i privreda saglasne da energiju treba racionalno trošiti, mali privrednici u Španiji kažu da im zatvaranje vrata, i gašenje dekorativnog svetla, ogranično radno vreme - donosi nove probleme i trošak.

"Nama, svim malim prodavnicama u centru Madrida, uvek su otvorena vrata, ovo je turističko područje. Šta se sada dešava? Zatvaranje vrata ograničava naš rad", priča Veronika Lopez, vlasnica prodavnice u Madridu.

Horhe Morales de Labra, stručnjak za energetiku napominje da kontrola tih mera nije laka.

"Ako smo svesni da je sada struja veoma skupa, da su veoma skupi i benzin i gas ne treba nam to govoriti, to već́ vidimo", dodaje De Labra.

Neizvesnost snabdevanja - cene gasa, uglja i struje od početka rata u Ukrajini premašuju rekordne vrednosti. Prognoze ukazuju - biće i skuplji.

"Prosečna cena na Sepeksu od početka godine već je stigla na 250 evra po megavat satu. Dok je u avgustu, za tih samo desetak dana ta prosečna cena već 390 evra. Tako da vidimo taj konstantni uzlazni trend i to nije samo kod nas već i našem regionu, već u celoj Evropi. Za posledni kvartal ove godine, otprilike procena je da će biti negde oko 500 evra", ističe Miloš Mladenović, direktor srpske berze struje Sepeks.

U Švajcarskoj su već saopštili - ne isključuju poremećaje u snabdevanju strujom i mogućnost višesatnih restrikcija. Građanima savetuju da spreme dovoljno sveća, ali i drva.

U slučaju nestašica struje, država će smanjiti uličnu i dekorativnu rasvetu i zabraniti prodaju grejalica i korišćenje uređaja za pravljenje veštačkog snega.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво