Читај ми!

Mađarska koči embargo na rusku naftu, raste neizvesnost na energetskim tržištima

Nameru Brisela da usvoji šesti paket sankcija Rusiji i embargo na naftu, zakočila je Mađarska. Barel je, svejedno, poskupeo na gotovo 116 dolara. Brisel šalje smernice kako da se ruski gas plati rubljama, a da se ne prekrše sankcije uvedene Moskvi. Struja je u Srbiji prva tema: ministarka Zorana Mihajlović poručuje da je poskupljenje neophodno kako bi EPS obezbedio proizvodnju.

Izmenama Uredbe o energetski ugoženim kupcima trebalo bi da od skupih kilovata zaštiti 200 hiljada najsiromašnijih domaćinstava: tri puta više nego sada.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da je to neophodno, jer EPS-u treba viša cena struje kako bi nabavio opremu i 2023. godine ponovo mogao da izvozi struju.

"Cena električne energije treba da se podigne, jer je to neophodno da bismo pomogli EPS-u da opstane. EPS-u treba novac, on taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali mu treba i cena električne energije. Da li će biti i kada, Vlada će odlučivati o tome i Agencija za energetiku", poručuje Mihajlovićeva.

Koliko ćemo plaćati gas zavisi od ishoda razgovora o novom ugovoru sa "Gaspromom".

Neizvesno u Evropi

Na evropskom tržištu raste neizvesnost o pitanju snabdevanja energentima iz Rusije. Spekuliše se da neke kompanije gas već plaćaju rubljama, što i je uslov Moskve.

Evropska komisija je saopštila da se računima u rubljama krše sankcije. Rojters navodi da briselske smernice koje su date članicama 13. maja, ukazuju da je moguće legalno plaćanje uz određene uslove.

"Dozvolili su da evropski dobavljači gasa kupuju od 'Gasproma': otvore dva računa u 'Gasprom banci': jedan valutni, jedan u rubljama, što je automatska transakcija. To znači da Centralna banka Rusije nije uključena u transakciju, jer je pod sankcijama. Dvadesetak dobavljača iz Nemačke, Italije tako kupuju", objašnjava dr Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Bez saglasnosti u Briselu 

O naftnom embargu u Briselu nema saglasnosti. Predlog je da se članicama koje traže izuzeće od te sankcije: Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugaskoj, odobri duži prelazni period da je sprovedu.

Odluka o zabrani uvoza ruske nafte najverovatnije će sačekati Samit Evropske unije 30. maja.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ističe da je važno da sve zemlje mogu da zaustave uvoz u isto vreme.

"Nemci znaju da to nije lako. Obavezali smo se da zajedno pripremimo i sprovedemo taj embargo. Mora biti održiv, da ne bi imao neizdržive posledice na evropske zemlje", ističe Berbokova.

Šta poručuje Putin 

Evropa odustajući od ruskih energenata radi na svoju štetu, ocenjuje ruski predsednik.

"To je ekonomski autogol, samoubistvo, ali to je, naravno, unutrašnja stvar evropskih zemalja. Mi smo dužni da delujemo pragmatično i štitimo sopstvene ekonomske interese", kaže Vladimir Putin.

Sjedinjene Američke Države najavljuju nove poteze: Evropskoj uniji će, već ove sedmice na sastanku ministara finansija G7, predložiti da uvede tarife na rusku naftu, kao uvod do potpunog naftnog embarga.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво