Читај ми!

Михајловић: Струја треба да поскупи да би ЕПС обезбедио производњу

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да би електрична енергија требало да поскупи, како би Електропрвреда Србије могла да набави опрему за производњу угља.

Михајловићева је на конференцији "Обновљиви извори енергије -прилике и могућности за Србију и Израел" у Привредној комори Србије рекла да разуме што председник Александар Вучић каже да струја неће да поскупи и додала да је њен посао да каже зашто би то ипак требало да се догоди.

"Ја разумем председнка када каже да мора да води рачуна о целој територији Србије и да обезбеди све што је у овој кризи потребно, пре свега мислим на храну, али и све остало и он то одлично ради. Али, исто тако ја морам да кажем да је посао Министарства и мој лично да створимо услове да ЕПС и друга енергетска предузећа могу да функционишу, не само у овој кризи, него да обезбеде довољне количине електричне енергије да не увозимо угаљ. Јер, ако имамо ЕПС који увоз струју и угаљ, онда нам не треба ЕПС", изјавила је Михајловићева.

Министарка је истакла да је производња струје једина област у којој Србија може да буде самодовољна, и да чак извози.

"Мој посао је да помогнем ЕПС-у коме треба много више новца да уложи у опрему која је потребна да би следећу годну, не ову зиму, јер ове ћемо сигурно увозити струју, али да следећу зиму 2023/2024. ЕПС производи довољно за нас и има могућост да је извози", рекла је Михајловићева.

Министарка је грађанима поручила да струја није јефтина, јер је то најплеменитји облик енергије и да ћемо морати сви да штедимо и понашамо се рационално.

"ЕПС-у треба новац, он тај новац узима кроз кредите, држава то гарантује, али им треба и цена електричне енерије", поруцила је Михајловић.

Проценила је да ће око 200.000 домаћинства бити обухваћено повластицама за плаћање електричне енергије када буде усвојена одговарајућа Уредба Владе.