Читај ми!

Titulu najskupljih stanova i dalje čuvaju Savski venac i Stari grad – Novi Sad sustiže Beograd

Pandemija koronavirusa i trenutna kriza u Ukrajini uticale su na tržište nekretnina u Srbiji. Ivana Štrbac, načelnica Odeljenja za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti pri Republičkom geodetskom zavodu, istakla je za Radio Beograd 1 da titulu najskupljih stanova na tržištu i dalje ljubomorno čuvaju prestoničke opštine Savski venac i Stari grad.

Ivana Štrbac je istakla u Jutarnjem programu da se slobodno može reći da su najviše cene po kvadratnom metru postignute na teritorijama dve opštine, Savski venac i Stari grad.

Kada je reč o novogradnji, najskuplji kvadrat u Srbiji je, navela je, plaćen 9.115 evra u Beogradu na vodi, dok je u starogradnji najviša cena od 4.902 evra zabeležena na Starom gradu.

Dodala je i da je u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cena kvadrata u Beogradu na vodi skočila je za 4,4 odsto, dok je na Starom gradu skok cena starogradnje još izraženiji, devet posto.

Rast cena nekretnina beleži se u čitavoj zemlji i to sa procentima većim nego u glavnom gradu.

Novi Sad sustiže Beograd

"Slobodno možemo reći da Novi Sad polako sustiže Beograd. Prosečna cena starogradnje dostigla je 1.500 evra, što je rast od čak 21 procenat. I u novogradnji je prosečna cena po kvadratnom metru 1.500 evra, što predstavlja rast od 16 odsto. Takođe, kvadrat starogradnje u Nišu beleži rast od 23 posto, a u Kragujevcu pet procenata", rekla je Ivana Štrbac.

Nekretnine se kupuju i prodaju na teritoriji čitave zamlje u istom obimu, jedina razlika je u strukturi nepokretnosti koja je predmet kupoprodaje.

Istakla je da je čak 50 posto kuća prodato na teritoriji Vojvodine. Međutim, kada je reč o stanovima, garažnom prostoru i građevinskom zemljištu, tu dominiraju veliki gradovi, na prvom mestu Beograd.

Takođe, stanovi i građevinsko zemljište se u visokom procentu prodaju i na teritoriji Južnobačkog i Zlatiborskog okruga, dok su vikendice najtraženije u okolini Beograda i Novog Sada.

Rast tržišta nepokretnosti

Uprkos pandemiji i trenutnoj krizi u Ukrajini, ali i konstantnom rastu cena, u prvom kvartalu ove godine tržište nepokretnosti u Srbiji beleži rast od 6,7 odsto.

Interesantan je i podatak da je samo 12 posto nepokretnosti plaćeno kreditnim zaduživanjem, međutim, kada je reč o prometu stanova, taj procenat se kreće između 30 i 40 odsto.

Od faktora koji utiču na rast cena nekretnina najviše se izdvaja rast cena građevinskog materijala, ali i sve veća potražnja.

Naglasila je da na tržišnu cenu najviše utiče odnos ponude i potražnje, ali da smo svedoci  da je došlo i do globalnog poremećaja na tržištu građevinskog materijala, kao i energenata, što je uslovilo rast cena u građevinarstvu.

"S druge strane, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrednost kupovinom nepokretnosti što povećava tražnju koju ponuda u ovom trenutku ne može da zadovolji, i kao posledicu imamo dalji rast cena. Uzimajući u obzir sve faktore koji na to utiču, zaista je teško prognozirati kretanje cena na tržištu nepokretnosti", zaključila je Ivana Štrbac. 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво