Читај ми!

Da li će malina vredeti kao prošle godine, čemu mogu da se nadaju malinari

Mnogi proizvođači malina nadaju se da će otkupne cene biti više nego prethodne godine. Stručnjaci procenjuju da će prinos biti niži i do 30 procenata, a koliko će maline vredeti ove sezone zavisi mnogo i od situacije na svetskom tržištu koje je uzdrmano ratom u Ukrajini.

Vrhovi pojedinih planina još se bele od snega, zbog čega proizvođači malina strepe da ih aprilski mraz ne iznenadi i obere voće pre početka sezone. A to im, kažu, nije i jedina briga. 

"Sve je poskupelo, od hemije, repromaterijala, sve je otišlo, i druge namirnice", kaže Mileta Bogdanović, proizvođač malina iz Trešnjevice.

Vlade Stanković, proizvođač malina iz Mirosaljaca, podseća da je poskupelo veštačko đubrivo, nafta, preparati, ali i radna snaga. "Znači, slobodno mogu da kažem između četiri i po i pet hiljada dinara za radnike u domaćoj varijanti", napomenuo je Stanković.

Proizvođači smatraju da bi otkupna cena ove godine trebalo da bude viša nego prošle sezone jer je proizvodnja poskupela.

"Mislim da je to za nekih 250 odsto skuplje nego prošle godine. Prošle godine je cena maline plaćena od 420 do 450 dinara, pričam o ‘vilametu’. A i sama gorivo koliko je skuplje, ja ne znam nešto ga i više trošim, iskreno da kažem. Isti traktor vozim kao prošle godine, imam još jedan novi, meni se čini kako naspem deset litara da sam iste poslove obavljao. Da li je to loše gorivo, loš kvalitet ili moji traktori", kaže Dobrivoje Radovanović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije.

Stručnjaci Instituta za voćarstvo u Čačku i stručnih poljoprivrednih službi na terenu objašnjavaju proizvođačima kako da otklone greške i povećaju prinose. O cenama je, kažu, još rano govoriti.

"Ono što se trenutno iz Srbije dešava, da u odnosu na neke ranije periode, kada je imala određenu dinamiku isporuka, znači to je u ovom momentu na nekih dvadeset, trideset posto u odnosu na neka ranija dešavanja. Bez obzira na veliki deficit, bez obzira na značajan pad proizvodnje maline u čitavom svetu, ali kažem sve zbog ukupne situacije i stanja u Ukrajini i uplašenosti kupaca u razvijenim zemljama zapada", rekao je dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Prošlogodišnja suša bi mogla uticati da ovogodišnji rod bude niži za trideset procenata. Međutim, stručnjaci kažu da je prošlogodišnja visoka otkupna cena motivisala proizvođače da investiraju u bolju zaštitu, tako da se u ovu sezonu ulazi sa znatno nižim procentom bolesti i štetočina.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво