Читај ми!

Domaće meso od danas označeno u prodavnicima – šta to znači za kupce i proizvođače

U svim prodavnicama u Srbiji od danas bi meso proizvedeno u našoj zemlji trebalo da ima oznaku "poreklom iz Srbije". Agroanalitičar Goran Đaković za RTS kaže da izborom domaćeg proizvoda građani biraju kvalitet i takođe podstiču domaću privredu. Kada kupite domaće meso, znate da to što ste kupili nije poteklo sa farme na kojoj se koristi genetski modifikovana hrana, ističe Đoković.

Goran Đaković kaže za RTS da se na sastancima sa poljoprivednicima došlo do zaključka da bi prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda, naročito mesa, mogla biti povećana ukoliko imaju oznaku "proizvedno u Srbiji".

"Treba da ukažemo kupcima šta je proizvedeno u Srbiji, jer oni veruju i znaju da je bolji kvalitet proizvoda nego uvozni artikli. Na ovaj način podstičemo i poljoprivredne proizvođače, kroz promociju njihove proizvodnje", naglašava Đaković.

Izborom domaćeg proizvoda, kaže, građani biraju i kvalitet i podstiču domaću ekonomiju.

Prema rečima Gorana Đakovića, nema nikakve dileme da je domaće meso boljeg kvaliteta nego uvozno, jer se proizvodi na farmama gde se ne koristi GMO hrana.

"Samim izborom domaćeg mesa, znate da to što se kupili nije poteklo sa farme gde se koristi genetski modifikovana hrana", ističe Đaković.

Kaže da su cene mesa oscilirale u prethodnom periodu, ali da se to dešavalo, kako objašnjava, zato što je pala tražnja zbog uskršnjeg posta i da će se posle praznika cene stabilizovati.

O izvozu žitarica i poskupljenjima

Država je donela meru zabrane izvoza žitarica, osim za zemlje regiona, a Đoković smatra da je ta mera efikasna.

"Morali smo da stabilizujemo i sopstveno tržište da nam cene ne bi divljale, a s druge strane da nam pšenica ne bi prekomerno otišla u izvoz. Pokazali smo se kao odgovorni jer smo dozvolili izvoz za zemlje sa kojima imamo saradnju", kaže agroanalitičar.

Govoreći o poskupljanju hrane u Srbiji zbog rata u Ukrajini, Đaković navodi primer cene malina.

"Cena kilograma malina indentična je ceni mlevene junetine. Sve se na svetu menja, a top vesti su poljoprivreda i hrana", zaključuje agroanalitičar Goran Đaković.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво