Читај ми!

Još 10 dana prijave za subvencije za nove fiskalne kase, 1. maja na snagu stupa novi sistem

Pomeranja rokova za prelazak na novu fiskalizaciju neće biti. Privrednici do kraja meseca mogu da se prijave za subvencije, a do kraja aprila da se uz novu opremu povežu sa Poreskom upravom. Za subvencije se do sada prijavilo dve trećine onih koji na to imaju pravo.

Deset dana pre isteka roka za dobijanje subvencija za novu opremu, i 100 pred potpuni prelazak na novu fiskalizaciju u Ministarstvu finasija predstavljen je deo do sada odobrenih fiskalih uređaja.

"Nas 50 u firmi je odlučilo ne da uvozi, već da napravi prvu srpsku onlajn fiskalnu kasu potpuno prilagođenu za novi zakon o fiskalnim kasama", kaže Milomir Trošić iz Kompanije HCP.

Softveraši uglavnom rade nadgradnje za mobilne telefone i kompjutere koji postaju fiskalni uređaji, neki su otišli i korak dalje.

"Sa nekih 50 do 100 firmi imamo kontakt, kao podršku njihovom razvoju jer neće sve firme proizvoditi LPFR već će se orijentisati na osnovni proizvod a to je kasa", napominje Milan Vrbaški iz firme 2D, Novi Sad.

Subvencije je do sada uzelo oko 84.000 privrednika - 100 evra po prodajnom objektu i isto toliko po fiskalnom uređaju.

"Posebno želim da iskoristim prilku da pozovem one koji nisu podneli zahtev za subvenciju, jer imamo svega 10 dana do isteka tog roka. I to preko portala E uprave", ukazuje direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

"Imate veliki broj poreskih obveznika koji su kupili fiskalne uređaje ali ih još nisu priključili na sistem čekajući krajnji rok. Problem sa tim je da svi ovi ljudi koji su ovde sa nama, neće imati vremena i dovoljno ekipa na terenu u aprilu mesecu da povežu sve to i da sve sisteme, kako bih rekao, stave u pogon pre isteka roka", ističe Siniša Mali, ministar finansija.

Nakon prelaznog roka, od 1. maja uz novu opremu svaki fiskalni račun u trenutku izdavanja biće vidljiv i poreznicima.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво