Читај ми!

Mali: Privreda i javni sektor mogu da pređu na elektronske fakture do kraja aprila

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će privredi i javnom sektoru, zbog potreba prilagođavanja novom sistemu elektronskih faktura, biti dat prelazni rok do kraja aprila naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Siniša Mali je naveo da će se, zbog velikog broja zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i da će biti omogućen prelazni rok do kraja aprila kako bi se korisnici adaptirali i osposobili da izdaju i primaju elektronske fakture, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme", rekao je ministar Mali obraćajući se prisutnima na obuci za lokalne samouprave "Primena sistema elektronskih faktura", održanoj u Palati "Srbija".

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Kako se navodi u saopštenju, prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i to će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

"Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine", ističe se u saopštenju.

Mali je naveo i da Srbija, novim sistemom želi da unapredi transparentnost i konkurentnost, smanji sivu ekonomiju, ali i tehnološki uhvati korak sa razvijenim svetom.

"Mnogo toga dobijamo i kao država, i vi kao korisnici javnih sredstava, i u transparentnosti i u uštedi vremena. Naša želja je da u 2023. godine uđemo i u sistem e-otpremnica. Na to se nadovezuju platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije. Pravimo kompjuterski i informacioni vertikalni lanac i to će biti najvažniji održiv sistem borbe protiv sive ekonomije", naglasio je Mali i dodao da je korišćenje sistema e-faktura u potpunosti besplatno.

Državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić istakla je da je današnja završna obuka za primenu sistema eletronskih faktura važna ne samo za one koji su obuku prošli, već i za digitalnu transformaciju cele privrede, kao i za e-upravu Srbije i pozvala sve gradove i opštine da se pripreme za ovaj moderan način rada, jer štedi vreme i novac.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da o značaju ove reforme dovoljno govore podaci o velikom broju preduzeća, institucija, organizacija na koje će direktno uticati i dodao da konzervativne procene govore da se na čuvanju i izradi 1.000 faktura operativni troškovi mogu smanjiti za 150.000 dinara, te da će uštede u lokalnim samoupravama biti milionske.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво