Читај ми!

Radnici Linglonga obustavili rad u znak podrške kolegi koji je dobio otkaz jer je pričao sa medijima

Više od 500 radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu od danas je potpuno obustavilo rad u znak podrške njihovom kolegi koji je dobio otkaz jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.

Radniku "uzbunjivaču" poslodavci iz "Linglonga" nisu hteli da vrate pasoš, a aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija uspeli su da, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, savladaju angažovano privatno obezbeđenje, izvuku radnika iz okruženih baraka i potraže pomoć advokata i policije.

Prema još nepotvrđenim informacijama, zbog situacije u Zrenjaninu članovi porodica radnika pokrenuli su proteste u Vijetnamu tražeći da se obezbedi siguran povratak ovih radnika u njihovu domovinu.

Istovremeno, oko 750 radnika iz Kine angažovanih na gradilištu fabrike guma u Zrenjaninu nastavili su sa radom.

Radnici ipak nisu izmešteni na drugu lokaciju 

I pored naloga Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Srbije, prema informacijama nevladinih i humanitarnih organizacija, ugroženi radnici iz Vijetnaama angažovani na gradilištu fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu nisu izmešteni na drugu lokaciju, kako je prvobitno rečeno RTS-u.

Podsetimo, nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija je državnim institucijama uputilo zvaničnu prijavu zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima zbog loših uslova života radnika koji rade na izgradnji fabrike "Linglong" u Zrenjaninu.

Aktivisti zrenjaninskog nevladinog sektora nastavljaju sa dopremanjem pomoći ugroženim radnicima u hrani i zimskoj garderobi.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво