Читај ми!

Momirović odgovarao na pitanja privrednika, cilj investicije i zapošljavanje

Gradnja metroa će početi i on će biti završen, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posle susreta sa članovima Američke privredne komore u Srbiji. O ceni je još prerano govoriti jer će ona zavisiti od ugovora koji se bude potpisao sa izvođačem. Privrednici su imali mnogo pitanja za resornog ministra jer je infrastruktura ključna za poslovanje.

Privrednici pozdravljaju svaku digitalizaciju pa i katastra jer to vodi efikasnijim postupcima i smanjenju korupcije.

Za tri godine, građani su, prema zvaničnim podacima, uštedeli 36 miliona evra koliko su ranije morali da plate na ime takse i više od pet miliona sati, koliko su trošili na šalterima skupljajući papire.

Problema ipak ima, pre svega kada je reč o starim predmetima pre stupanja na snagu Zakona o postupku u katastru nepokretnosti 2018. godine, ali i kod upisa u katastar.

"To su sve određeni problemi koje mi moramo da rešimo i to jeste naš posao. Svesni smo njih, zaposlili smo malo manje od 400 dodatnih ljudi u katastru kako bismo ubrzali proces", kaže resorni ministar Tomislav Momirović.

Niko nije zadovoljan Zakonom o konverziji zemljišta

Zakonom o konverziji zemljišta niko nije zadovoljan. Izgubljene su mnoge investicije, u lokalnim samoupravama gotovo da nema zahteva za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, a država je u proteklih 12 godina po tom osnovu naplatila manje od 10 miliona evra.

"Mi se zalažemo za konverziju koja je potpuno besplatna. Ta konverzija treba da oslobodi kapacitete za biznis", smatra predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović. 

Prema Momirovićevom mišljenju, to je "populistički zakon koji nije doneo nikakve ekonomske efekte državi, lokalnim samoupravama."

"Osudio je naše građane na gubitke ogromnog broja poslova. Osudio investitore na stagnaciju. Nažalost, posle tog zakona doneto je više akata, nekih i od strane najviših sudskih instanci koji su dodatno usporili taj promet. Opredeljenje ove Vlade je da damo podršku kompanijama kako bi investirali i zaposlili ljude", rekao je Momirović i dodao da se zato gradi infrastruktura.

Izvesna je i rekonstrukcija Pančevačkog mosta, a sigurno je i da se on neće zatvarati za saobraćaj. Da li će se najpre napraviti nov most, pa krenuti u rekonstrukciju starog ili će se popravljati deo po deo tehnička su pitanja, a o tome će reč dati stručnjaci, kaže Momirović.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво