Читај ми!

Infrastruktura gasovoda u Bugarskoj stara više od 30 godina, ubrzano se radi na otklanjanju kvara

Naša zemlja je i danas nastavila interventni uvoz gasa iz Mađarske, jer je transport gasovodom "Balkanski tok" i dalje u prekidu. U "Srbijagasu" kažu da su dogovorene dovoljne količine dok Bugarska ne otkloni kvar. Ta havarija ugrozila je i tranzit Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i delimično Rumuniji.

Posle istrage o havariji, u preduzeću "Bulgartransgas" koje upravlja bugarskim gasovodom, kažu da je oštećenje najverovatnije izazvala dotrajala infrastruktura, stara 33 godine. Od sinoć stare cevi zamenjuju novim.

"Ekipe 'Bulgartransgasa' na gradilištu rade više od 17 sati. Nastavljamo aktivnosti na rekonstrukciji gasovoda. Uložićemo veliki napor da završimo možda do kraja dana", rekao je Vladimir Malinov, izvršni direktor "Bulgartransgasa".

Najvažnije je da se što pre završi sanacija. U "Srbijagasu" kažu, od momenta kad Bugarska pusti gas Srbija je spremna da taj dotok brzo prihvati.

"Od dva do šest sati bi mogao gas da se pusti u punom obimu i time bi krenule pune isporuke i prema Srbiji i prema Mađarskoj. Naš sistem i kompresorske stanice su spremne da to u svakom momentu prihvate jer smo i mi sačuvali sve pritiske", istakao je Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

Istovremeno, i juče i danas, Srbija je obezbedila i potrebne količine gasa Bosni i Hercegovini kojoj je havarija u Bugaskoj takođe stopirala je isporuke.

"Sinoć smo imali isporuku iz Srbije 300.000 kubika i očekujemo u narednih sat vremena dodatnih 300.000 kubika da premostimo ovu situaciju", kaže Edis Baković, direktor "Sarajevogasa" iz BiH.

Interventni uvoz, Srbija je obezbedila iz više izvora – Mađarske, Austrije i Ukrajine. U "Srbijagasu" kažu da je problem to što je na evropskom tržištu teško kupiti gas.

"Ako gledate berze imaju neke ponude sitne, ali suštinski u punom obimu u kojem bi trebao evropskom tržištu gasa ipak nema u količina koje bi ne samo zahtevala predstojeća grejna sezona već i ono što treba da se desi u industriji, industrijski oporavak ako gledate parametre", dodaje Bajatović.

Ukrajina je ponudila Srbiji i Mađarskoj da zbog novonastale situacije u Bugarskoj, isporuke gasa realizuje gasovodom preko svoje teritorije.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво