Читај ми!

Galop cena struje, nafte i gasa – ko će brže i ko će pre, kakvo rešenje nudi Srbija

Usled poremećaja na globalnom tržištu, nestašice energenata pre svega u Evropi, iz dana u dan poskupljuje sve redom - nafta, gas i struja. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović za RTS je rekao da do kraja grejne sezone u Srbiji neće biti povećanja cene gasa. Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da država ima mehanizme za spuštanje cene goriva ukoliko se desi da cena nafte na svetskom tržištu nastavi da raste.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji se vratio iz Moskve gde je razgovarao sa predstavnicima "Gasproma" o ceni gasa, rekao je da će konačni pečat tim pregovorima dati Aleksandar Vučić i Vladimir Putin na sastanku koji je zakazan za drugu polovinu novembra.

"Što se tiče 'Gasproma' i 'Srbijagasa', mislim da smo se dobro razumeli. Pre svega su oni dobro razumeli šta bismo mi želeli da vidimo, a da pritom to bude na profesionalnom nivou. Nisu to samo količine, to je i upravljanje rizicima u poslu, to je naručivanje proizvodnje, to su pitanja transporta, pitanja tačaka isporuke i da li ćemo proširiti Banatski Dvor, pošto kasnimo dve godine", kazao je Bajatović gostujući u emisiji Oko na RTS-u.

Istakao je da je potrošnja gasa u Srbiji sezonska, odnosno neravnomerna i da to mnogo košta, kao i da bi novim, desetogodišnjim ugovorom trebalo da se dobiju fleksibilniji uslovi.

Bajatović je rekao da se gas trenutno nabavlja po ceni od 270 dolara, dok je cena gasa na berzi oko 1.000 dolara, na šta treba dodati i troškove transporta.

Poručio je da do kraja grejne sezone u Srbiji neće biti povećanja cene gasa.

"Gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja grejne sezone. Biće dovoljno gasa. Nadam se da ćemo ga imati po dobroj ceni", kazao je Bajatović i dodao kako se nada da će za industriju imati najbolje moguće uslove snabdevanja.

Predsednik Vučić je ranije danas rekao da se troše zalihe koje su ostavljene za crne dane, na šta je Dušan Bajatović naveo da ne može da bude čarobnjak i da to predsednik zna, kao i da su uključena oba bloka u Termoelektrani i toplani "Novi Sad" koji godinama nisu radili, pošto je, kako je naveo, jeftinije proizvoditi struju iz gasa.

Na pitanje da li će biti dovoljno gasa do Nove godine, Bajatović je rekao da hoće i da će se to "brzo ispeglati", ali je rekao da je rano u ovoj fazi govoriti odakle će gas biti nabavljen.

Profesor Savić: Nikad niko nije povećavao cene u predizbornoj godini 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da Srbija, kada je reč o snabdevanju gasom, ima srećnu okolnost da postoje određene količine u Banatskom Dvoru, ali i drugačije odnose sa Rusijom koji nisu samo ekonomski.

"Čim naš predsednik tamo ode, on je to već izjavio, on očekuje da učini cenu gasa prihvatljivom za naše građane. Mi već godinu dana pomažemo i privredu i stanovništvo i nikakvog razloga nema. Do kraja sezone cena gasa ne treba da ide gore i ja to očekujem. Očekujem da neće ići gore ni zbog izbora, zašto to ne reći", istakao je profesor Savić.

Dodao je da osnovne cene nikad niko nije povećavao u predizbornoj godini i da smatra da građani u tom smislu mogu biti mirni do proleća.

Mićović: Država ima mehanizme za spuštanje cene goriva 

Kada je reč o stanju sa naftom, čija cena rapidno raste, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović rekao je da rast cena uvek generiše razlika između ponude i potražnje, koja je sada dosta velika, pošto su kupci nafte odjednom počeli da kupuju velike količine koje nisu dostupne na tržištu.

"Međutim, mislim da će se u narednoj nedelji stvari drugačije posmatrati, jer prosto ovo nije stanje koje odgovara ni proizvođačima nafte da ode tako visoko cena, jer po pravilu opada potrošnja, po pravilu rast ekonomije nije više onaj koji bi mogao da se ostvari, tako da ima uslova za rast, ali će se oni i promeniti", kazao je Mićović.

Naglasio je da je situacija na tržištu veoma nestabilna, ali da očekuje da će naredne nedelje krenuti međunarodni razgovori na temu nafte.

Govoreći o primeru Hrvatske, koja je ograničila rast cene goriva u narednih mesec dana, Mićović je naveo da bi takav potez za dve nedelje mogao da generiše negativnu maržu i da bi to moglo izazvati nestašice.

"U našem Zakonu o energetici je to malo drugačije propisano. Naš zakon ne omogućava Vladi da u toj meri propiše maksimalne maloprodajne cene, nego joj upravo omogućava da odredi način na koji će regulisati cene. Tačnije, propisuje način utvrđivanja najviših cena osnovnih derivata nafte, što podrazumeva neku korekciju u skladu sa kretanjima na svetskom tržištu", istakao je Mićović.

Naveo je da ukoliko se desi da cena nafte na svetskom tržištu nastavi da raste, država ima još jedan mehanizam za spuštanje cena goriva.

"Pošto su akcize propisane zakonom, ne mora da se menja zakon, nego Vlada može svojom odlukom da smanji akcize do 20 procenata i time ublaži efekte ovakvih krupnih globalnih promena", objasnio je Mićović.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво