Читај ми!

Mali: Privredni rast u prvih šest meseci 7,5 odsto, pomoć penzionerima iz realnih izvora

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u prvoj polovini godine ostvarila privredni rast od oko 7,5 odsto. Pomoć penzionerima od po 20.000 dinara biće iz realnih izvora, istakao je Mali.

Siniša Mali je podsetio da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast od 1,7 odsto, a u drugom kvartalu 13,4 odsto.

"Uprkos pandemiji mi smo u junu i u julu ove godine imali neočekivani suficit u budžetu, od oko 60 milijardi dinara. U tom periodu, mi smo planirali minus od 198 milijardi, a na kraju sedmog meseca imamo minus od 38,5 milijardi dinara. Rezultat je bolji za oko 160 milijardi dinara, odnosno milijardu i 300 miliona evra", rekao je Mali za TV Pink, a saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da su bolji prihodi i bolja naplata PDV-a, kao i da sve ide bolje nego što je planirano.

Mali je naveo i da je opredeljenje države da dobre rezultate podeli sa građanima, dodajući da penzije od januara sigurno neće rasti ispod 5,5 do šest odsto, u skladu sa švajcarskom formulom.

"I ove godine su penzije rasle 5,9 procenata, uprkos pandemiji. Želim da istaknem da kontinuirano podržavamo građane, posebno najstarije, penzije rastu iz godine u godinu. Plate u javnom sektoru takođe rastu i iz te perspektive treba posmatrati planiranu uplatu od 20.000 dinara penzionerima. Mislim da je to sjajna vest za najstarije, a i pokazuje stepen naše brige za njih, za najugroženije", naveo je on.

Dodao je i da će predlog Vlade poslodavcima i sindikatima biti da povećaju minimalne zarade od 1. januara sledeće godine za 9,4 ili 9,5 odsto, odnosno da sa 32.022 dinara koliko je sada u proseku, minimalna zarada bude veća od 35.000 dinara.

"Očekujemo da ćemo sa ovim podizanjem minimalne zarade, prosečnu zaradu sledeće godine podići na nivo od 612 evra, a to znači da će ona u decembru ići od 630 do 650 evra", zaključio je Mali.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво