Читај ми!

Teklas radi punom parom, proizvodnja raste uprkos epidemiji

Fabrika za proizvodnju auto-delova "Teklas" u Vladičinom Hanu dobar je primer poslovanja stranih investitora u Srbiji. Ova fabrika uspešno radi skoro šest godina, ali godina pandemije koronavirusa je i za njih bila najteža u poslovanju. Smanjili su obim proizvodnje, izvoz, ali zadržali kontinuitet i radnike, i investiraju u nove pogone.

Rade punim kapacitetom u tri smene, oko 1.100 radnika "Teklasa" je na svojim radnim mestima svakodnevno, iako su tokom pandemije koronavirusa neki radili od kuće, bili na plaćenom odsustvu ili bolovanju. U fabrici se radi uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti.

"Sve je savršeno, maske imamo na ulazu u kompaniju, dezinfekciona sredstva su svuda po proizvodnji, ve-ceu, menzi, takođe rukavice zaštitne", kaže radnica Dragana Pešić,.

Iako su imali 20 miliona evra manje od planiranog dobitka, uspeli su da zaposle nove radike, povećaju obim, automatizuju proizvodnju i radnicima redovno isplaćuju zarade.

"Plate su redovne i sasvim dovoljne, tako da to je jedna velika i pozitivna stvar što se mene tiče", ističe radnik Mihajlo Stanković.

Miloš Nikolić, vođa proizvodnog tima u "Teklasu", navodi da je svim radnicima obezbeđen prevoz do posla i sa posla kući, hrana, topli obrok u krugu firme. Takođe, dodaje, postoje i bonusi za radnike koji dolaze kontinuirano na posao.

Mesečno proizvedu 350.000 komada creva za rashladne uređaje automobila, završili su automatsko skladište robe i započeli nove investicije.

"Bilo je teško, smanjili smo proizvodnju, neke radnike poslali kući, ali ih nismo otpuštali. Započeli smo investiciju za proizvodnju kaučuka koju završavamo do kraja ove godine. Porudžbine su se vratile na normalu, i dalje sarađujemo sa velikim svetskim proizvođačima automobila i planiramo da do kraja godine ostvarimo obrt od 60 miliona evra", naglašava Erdžan Alinmaz, direktor "Teklasa".

U planu je proširenje kapaciteta u fabrici kao i otvaranje novih pogona u Vranju i zaposlenje radnika.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво