Читај ми!

Od ideje do velikog kapitala – mlade IT firme u Srbiji kreću putem "Nordeusa"

Uspeh srpske gejming kompanije "Nordeus", koja je prodata za 378 miliona dolara, ohrabrio je mlade firme, koje od ideje mogu da stvore veliki kapital u kratkom vremenu. Iz američke kompanije "Tejk tu" kažu da ih je zapanjio kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera u Beogradu i Srbiji. Domaća IT zajednica pokrenula je različite projekte i fondove za mlade, da bi ih povezala sa međunarodim igračima, i da bi uspeh srpskih kompanija učinili sistematskim.

U najvećoj transakciji u srpskoj IT industriji, američki "Tejk tu" kupio je za 378 miliona dolara srpsku gejming kompaniju "Nordeus", koja je počela kao inovativna kompanija pre 11 godina.

"Nordeus" je najuspešnija startap kompanija u Srbiji. Njen najpoznatiji proizvod je fudbalska igrica "Top ileven" sa 240 miliona registrovanih korisnika, među kojima je i legenda Žoze Murinjo.

"Nordeusu" je pre nekoliko godina za nju nuđeno 20 miliona evra – sada je cena nekoliko desetina puta viša.

Stižu i pohvale svetskog lidera na tržištu gejminga i novog vlasnika srpskog "Nordeusa".

"Zapanjio nas je talenat gejm dizajnera u Srbiji"

Šef korporativnog razvoja kompanije "Tejk tu" Majkl Voroš ističe da kompanija raste iz meseca u mesec i smatra da je tajming za kupovinu savršen.

"Zapanjio nas je kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera koje smo zatekli u Beogradu, a i šire u Srbiji", naglasio je Voroš.

"Nordeus" ostaje u Beogradu, kao autonomna kompanija u okiru američkog "Take Tu", razvija "Top ileven", širi se na nova tržišta i zadržava svojih 180 zaposlenih.

Velika kompanija prvi put dolazi da kreira vrednost u Srbiji, a ne da je uzme

Branko Milutinović, suvlasnik i direktor "Nordeusa" rekao je za RTS da je to prvi put da jedna S&P 500 kompanija (među 500 najvećih u svetu) ogromnom investicijom ulazi na domaće tržište da bi kreirala vrednost za ceo svet, a ne da bi uzimala vrednost iz domaćeg tržišta i korisnika.

"Tako da je to jako dobar signal i potvrda da se iz Srbije rade fantastične stvari. Ima puno ljudi koji u svetu rade fantastične stvari, ali ovo je jedan signal koji je vidljiv, o kojem se priča u celom svetu", ističe Milutinović.

Uspeh "Nordeusa" ohrabrenje je za digitalnu zajednicu i mlade firme koje od ideje stvaraju veliki kapital u kratkom vremenu.

Veliki podstrek mladim osnivačima startapova

Bojan Milenković iz Naučno-tehnološkog parka Zvezdara ocenjuje da je akvizicija "Nordeusa" veliki podstrek srpskim mladim osnivačima startapova da mogu napraviti velike kompanije koje mogu da privuku pažnju velikih igrača.

Vukašin Stojkov iz "Startita" kaže da se takođe dešavalo da je uspeh postignut kada su osnivači bili delom iz Srbije, delom iz inostranstva.

"Upravo je to uspeh koji mi u Startitu želimo da učinimo sistematskim sa projektom Tesla nejšn, koji ima za cilj da što veći broj inostranih partnera poveže sa preduzetnicima u Srbiji, kako bi kreirali proizvode za globalna tržišta i kako bi se taj uspeh prelivao u Srbiju", navodi Stojkov.

Tri miliona evra u "Nordeusovom" Fondu za talente 

Osim projekta Digitalna Srbija, "Nordeus" je osnivač i Fonda za talente, koji će u početku raspolagati sa tri miliona evra.

"Ono što bi mi voleli da uradimo, jeste da okupimo sve stručne ljude i da zajedno dođemo do toga kako možemo da našoj deci damo šansu da se takmiče jednog dana na globalnom nivou", kaže Stojkov.

Industrija digitalnih i mobilnih igara donosi veću zaradu od filmske i muzičke industrije zajedno, a pritom brže raste.

Američka "Tejk tu" kompanija je među 500 najvećih u svetu. U osvajanje Evrope kreću iz Srbije, sa "Nordeusom" kao partnerom i suvlasnikom.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи